23. okt
 
Spis også opp restene
HA MENER 

0
Publisert: 01.apr.2014 13:32
Oppdatert: 04.apr.2014 14:00

Vi kaster hvert år 400.000 tonn mat som burde vært spist i Norge. Forbrukerne har klart en betydelig andel av skylda for at godt spiselig mat går rett i søpla. Hver og en av oss kaster i overkant av 50 kilo mat i løpet av året. I tillegg kommer matindustrien og dagligvarebransjen. De står for 128.000 tonn av det totale årlige matsvinnet i Norge. Problemet er økende, og nå blir tiltak satt i verk av offentlige myndigheter.

I går lanserte nettstedet matvett.no, som eies av bransjeorganisasjonen ForMat, sitt nye verktøy. Det er en nettside som skal bevisstgjøre matindustrien og dagligvarehandelen på viktigheten av tiltak for å unngå matvaresvinn. Blant ingrediensene på siden er en animasjonsfilm som skal gjøre aktørene oppmerksomme på det ansvaret de har for å gjøre svinnet minst mulig. Dessuten får de verktøyet de trenger for å kartlegge og redusere matsvinnet sitt blant annet ved smartere innkjøp.

Men også forbrukerne trenger å skjerpe seg. Tross alt står forbrukerne bak nesten to tredeler av svinnet. Årsaker til at maten hives kan være overskredet holdbarhet, feilpakking, at produktet er feilmerket eller har skadet emballasje. Men en rapport fra Norsk senter for bygdeforsking i fjor konkluderte med at årsaken til at det stadig kastes mer mat også er endringer i samfunnsstruktur og familielivet. I et hektisk dagligliv er stresshandel blitt mer vanlig, med resultat at en ikke alltid har full oversikt over innholdet i kjøleskapet. Rester blir avfall i stedet for ressurs.

La torsdag bli din nye restematdag, oppfordrer ForMat. Bruk opp det du har av rester i skapet og rydd klart til helgekosen! Samtidig med et godt måltid skaffer du deg oversikt, og kan lage liste for det du trenger til helgen. Det handler om både å spare penger og ikke minst spare miljøet. Produksjon av mat står bak en betydelig del av verdens klimautslipp.

Og tør vi antyde at i dag er det torsdag?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke