buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
 
Stemmer ikke på pengene
HA MENER 

0
Publisert: 30.jun.2015 04:00
Oppdatert: 30.jun.2015 04:00

Mens Hamar Arbeiderparti disponerer 200.000 – samt røde roser for nærmere 36.000 kroner – har Miljøpartiet De Grønne totalt 16.000 kroner å rutte med i lokalvalgkampen her i byen. Spørsmålet er hvem som klarer å gjøre seg mest synlige og samle flest stemmer.

Det er neppe noen overraskelse at Arbeiderpartiet har størst budsjett foran kommune- og fylkestingsvalget til høsten. Ei heller at de mindre partiene, som Miljøpartiet, Pensjonistpartiet, SV og KrF, hver har under 20.000 kroner å bruke for å tiltrekke seg velgernes oppmerksomhet. Pengene får de hovedsakelig fra oppsparte midler, offentlig partistøtte og ikke minst medlemskontingenten. Dette er likt for alle. Dermed skal man være forsiktig med å kalle de økonomiske forskjellene for et demokratisk problem. Har man mange medlemmer, blir det altså også mer penger i kassa. Slik fungerer spiralen og systemet. Skjevheten ville vært betydelig mer betenkelig om pengene kom fra private interesser, næringsliv og sponsorer.

Uansett hvor mange kroner som står på kontoen, finnes gode og dårlige måter å disponere pengene på. Vil folk ha partibrosjyrer, løpesedler, kulepenner, jakkemerker, ballonger eller annonser? Når valgforsker ved Høgskolen i Lillehammer, Jon Helge Lesjø, påpeker at synlighet er alt, kan man spørre hva som er mest hensiktsmessig. Å dele ut langstilkede roser på gata? Kinoreklame? Eller innrede et busskur som en hyggelig stue og få saken til å gå viralt på nett, med hundrevis av positive kommentarer og nysgjerrighet over hele landet? Det er ikke sikkert det velsmurte og erfarne valgkampapparatet kommer med de mest originale ideene. Og det å være synlig i sosiale medier er gratis. Samtidig hjelper det ikke med oppmerksomhet om artige stunts hvis folk ikke får med seg de politiske argumentene. Først under opptellingen av stemmer i september vil vi se hvor mye partienes penger i realiteten var verdt. Da vil det bli tydelig at den viktigste kapitalen er synlige, tydelige politikere med gode, lokale saker. Det er det folk stemmer på – ikke telt, flagg og t-skjorter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat