23. okt
 
Stoltenbergs «déjà vu»
HA MENER 

0
Publisert: 01.apr.2014 04:00
Oppdatert: 01.apr.2014 04:00

Mye falt på plass og viktige ting ble avklart for Arbeiderpartiet i løpet av gårsdagen. Det går kortest mulig tid fram til partiet har en ny leder på plass. Allerede om to og en halv måned, lørdag 14. juni, skal det holdes ekstraordinært landsmøte, der det skal velges leder.

Et viktig grunnlag for avgjørelsen i landsstyret var avklaringen fra nestleder Helga Pedersen om at hun ikke er aktuell som ny leder for partiet. Som nestleder ville det ikke vært noe utenkelig alternativ at hun kunne ha rykket opp som leder fram til det ordinære landsmøtet om ett år. Med denne avklaringen, er det bare å gå i gang for valgkomiteen, under ledelse av Martin Kolberg, med å legge til rette for at møtet i juni skal «kåre» Jonas Gahr Støre til partiets leder.

Selv om det fortsatt er lenge til neste valg, er det ingen god situasjon for et parti å ha en leder på oppsigelse i lang tid. Derfor er det ideelt i kunne få saken unna før sommeren. Vi ser det også som et riktig valg å satse på kun å velge ny leder ved denne korsvegen. Noen har ønsket at en skulle bruke anledningen til å velge en helt ny partiledelse. En ville dermed unngå en langvarig debatt om hvem som skal bli den nye nestlederen, og dermed den som kanskje kan ses på som en framtidig leder. Men Helga Pedersen er formelt valgt fram til neste ordinære landsmøte. Hun har bred støtte i partikretser spesielt i nord, og det som kunne bli sett på som å «kaste nestlederen» kunne skapt uro i disse kretsene.

Men gårsdagens møtevirksomhet ga en avklaring som kanskje er vel så viktig for Arbeiderpartiet. På et møte med partiets ordførere, fortalte Jens Stoltenberg at det er to hovedgrunner til at han går av. Den første er at 28 Nato-medlemsland ønsker ham. Men den andre er vel så interessant: - En slags politisk «déjà vu». (Fra fransk: «allerede sett»). Følelsen av å ha gjort det meste og hørt det meste i norsk politikk. Det er fint å ha lave skuldre, men de bør ikke bli for lave, sa han. Stoltenberg har altså ikke mye mer å gi i norsk politikk. Da er det greit at han raskt får en etterfølger.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke