buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
 
Strid om melkekvotene
HA MENER 

0
Publisert: 01.apr.2014 13:31
Oppdatert: 04.apr.2014 14:02

Den blå regjeringen har bebudet store endringer i dagens landbrukspolitikk når landbruksoppgjøret tar til om en måneds tid. I går ble den første biten rullet ut for offentligheten. Melkeprodusentene er først ut. En heving av produksjonstaket er en del av den pakken som departementet vil legge fram for bondeorganisasjonene når de møtes over påske. Samtidig legges det opp til å lage større regioner for handelen med melkekvoter. Ifølge landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), er dette virkemidler som skal gjøre det mer attraktivt å bli melkebonde, og med det sikre en bedre rekruttering innen melkeproduksjonen. Både bondeorganisasjonene og opposisjonen på Stortinget vender tommelen ned.

Ordningen med melkekvoter ble skapt på 1970-tallet, og en av arkitektene bak den var daværende leder i Stortingets landbrukskomite, Berge Furre (SV). Den var en del av det som ble kalt «kanaliseringspolitikken», der målet var å øke kornproduksjonen og selvforsyningsgraden. Ved å flytte melkeproduksjonen vekk fra flatbygdene og ut i distrikter der det ligger til rette for grasproduksjon, kunne en øke landets kornproduksjon. Samtidig ble omsetning av kvotene begrenset til å følge fylkesgrensene.

Det er dette regjeringen nå legger opp, ved på den ene siden å ville heve taket for kvotene, kanskje fjerne det helt, samtidig som det skal omsettes kvoter i et større område enn dagens fylker. Representantskapet i Norges Bondelag var raskt ut i går med å advare mot en slik politikk. Etter bondelagets oppfatning vil dette over tid føre til at melkeproduksjonen flyttes tilbake til flatbygdene til fortrengsel for kornproduksjonen. Det vil skape behov for større import og mer bruk av kraftfôr, samtidig som større områder av Norge vil gro igjen.

Da landbruksministeren møtte organisasjonene på Store Ree i Stange før jul, la hun vekt på at hun vil lytte til gode argumenter fra aktørene i landbruket. I går sa hun at hun ikke helt har konkludert når det gjelder melkekvoter. Det er ingen tvil om at aktørene har gode argumenter overfor en lyttende statsråd her.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat