23. okt
TRASÈ HER?: I dag skal politikerne i Hamar bestemme seg for hvilke trasealternativ som skal ut på høring.
ILLUSTRASJON: JERNBANEVERKET.
 
Superonsdagen
HA MENER Jernbane har hovedfokuset, men også flere andre viktige saker står på dagsordenen før lokalpolitikerne på Hedmarken kan ta sommerferie i kveld.

0
Publisert: 22.jun.2016 04:00
Oppdatert: 22.jun.2016 06:34

Ringsaker hadde sitt sommermøte for en uke siden. I dag er turen kommet til Hamar, Stange og Løten. Alle de tre kommunestyrene har saker på dagsordenen som på hver sin måte har stor betydning for kommunens utvikling i tida framover. På denne måten blir dagen i dag en slags politisk superonsdag på Hedmarken.

Størst interesse knytter det seg nok til behandlingen av jernbanetraseer gjennom Hamar. Rådmannen innstiller på å legge ut alle de fire alternativene, Korridor vest ganger to, Korridor midt og Korridor øst, til høring. Forslaget er kontroversielt fordi Jernbaneverket klart har gitt beskjed om at et eventuelt valg av Korridor øst og midt vil utløse en innsigelse. En innsigelse innebærer at kommunen selv ikke kan gjøre planvedtak, men at saken må ut til mekling. Et endelig vedtak skal gjøre 21. desember. Før dette kan skje skal Hamar kommune også ha utført en mulighetsstudie. Det ventes at kommunestyret i dag vil legge 1,2 millioner kroner på bordet til dette arbeidet.

En annen sak det knyttes spenning til i dag er behandlingen av handlings- og økonomiplanen for 2017–2020. I den ligger det forslag til kutt. Aller mest merkbart vil det være om det blir flertall for en nedleggelse av Lovisenberg skole. Og så har vi også den årlige øvelsen med nedlegging av naturskolen. Og en annen skolesak: Uttalelse til søknaden om etablering av Wang Ung.

Også Stange har jernbane på sakskartet. I planutvalgets innstilling stilles det krav om at miljøkulvert ved Steinerskolen blir tatt inn i planen. Fra Jernbaneverket er kulverten vist til som et såkalt avbøtende tiltak, utenom selve planen. Men like viktig for Stange er kanskje at reguleringsplanen for Kleverud-Sørli nå er klar for endelig vedtak. Det betyr at en nå endelig kan begynne å sette i verk planer for utvikling av Tangen. Stange har for øvrig allerede mange års erfaring med jernbaneplaner. Kommunen hadde en rekke krav overfor Jernbaneverket da strekningen sør i Stange ble behandlet for noen år siden. Lenger nord i fylket skal en kanskje merke seg hvor lite som ble igjen av disse kravene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke