buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
 
SV leter etter sitt gamle jeg
HA MENER 

Publisert: 01.feb.2016 04:00
Oppdatert: 01.feb.2016 04:00

Det blir ingen rødgrønn allianse foran stortingsvalget i 2017. Leder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, torpederte denne muligheten før helgen, ved å erklære at SV vil gå til valg uten noen politisk avtale med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. I stedet skal partiet inngå en avtale med velgerne. Utspillet kommer knapt som noen overraskelse. Virkeligheten er jo at SV etter åtte år i regjering har fått stadig færre velgere å inngå en avtale med. Ulike forsøk på å profilere partiet på nytt har ikke lykkes. SV er nede på kne.

I 2005 var det viktigst for SV å få regjeringsmakt. Mange husker fortsatt at finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen klarte å innføre retten til barnehageplass for alle. Det var et av SVs viktigste valgløfter. Men etter hvert ble det vanskeligere og vanskeligere for velgerne å se forskjellen på SV og Ap.

Med Høyre og Frp i regjering burde det egentlig være gode muligheter for SV til å markere seg som et tydelig opposisjonsparti i norsk politikk. Men så langt har ikke Lysbakken klart å overbevise velgerne om at SV trengs. Ap har rollen som det dominerende opposisjonspartiet. SV blir liggende i skyggen. Det er lenge, lenge siden 2003 da SV gjorde et brakvalg med en oppslutning på 13 prosent.

I Ap blir nok Lysbakkens utspill møtt med stille applaus. Slitasjen mellom SV og Ap var stor de siste årene i regjering. Ap-leder Jonas Gahr Støre har vært tydelig i sitt friere overfor Kristelig Folkeparti. KrF-leder Knut Arild Hareide opplever økende frustrasjon hos sin medlemmer over rollen som regjeringens støtteparti. Med SV ute av bildet blir det enklere å samarbeide med Ap etter valget i 2017.

Vi trenger et alternativ til H/Frp-regjeringen som er sterkt nok til å overta regjeringsmakten. Men vi trenger også et SV som er livskraftig nok til å spille rollen som venstreopposisjon. Skal SV komme tilbake i norsk politikk, skjer det nok helst uten å sitte i regjering.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat