22. okt
 
Til Oslo via Lillehammer
HA MENER 

Publisert: 27.jan.2016 04:00
Oppdatert: 27.jan.2016 08:09

Skal Høgskolen i Hedmark bli en filial på landsbygda? Rektor Anna L. Ottosen ved Høgskolen i Hedmark frykter nettopp det. Til Hamar Arbeiderblad sier hun derfor at hun ikke vil sette seg på første tog til hovedstaden for å falby Høgskolen. I stedet er det samtalene med Høgskolen i Lillehammer som holdes varme.

Det har ikke manglet på oppfordringer om å se mot Høgskolen i Oslo og Akershus for å bli tilknyttet et universitet. Etter at Høgskolen i Gjøvik endte i partnerskap med NTNU i Trondheim, har innlandsuniversitetet blitt dømt nord og ned. Vi tilhører dem som ikke har levnet universitetet noen mulighet etter sammenbruddet i forhandlingene i 2012.

Likevel tror vi rektor Ottosen gjør rett i å skynde seg langsomt. Det ropes ikke fra Oslo etter en høgskole i Hedmark. Vi har sett andre utdanningsinstitusjoner som klager over at de tappes for kvalifisert personale, når vegen inn til et større fagmiljø i Oslo plutselig ligger åpen. Frykten for å ende som en landsens filial er avgjort til stede.

Det betyr ikke at Oslo-sporet bør legges vekk for alltid. Men overfor en så stor aktør som Høgskolen i Oslo og Akershus må man selv også kunne vise muskler. Partene blir mer likeverdige hvis høgskolene i Hedmark og Lillehammer står sammen. Det er kanskje naivt å tro at innlandsfylkene skal klare å lande et samarbeid. Det pleier å skjære seg når det skal avgjøres hvor rektor skal sitte.

Men vi aner at det er bedre stemning i samtalene med et nytt persongalleri på begge sider av Mjøsa. Det er dessuten grunn til å peke på at det mangeårige arbeidet for å forsøke å bygge et innlandsuniversitet ikke bare har vært bortkastet. Til sammen har de to høgskolene fire doktorgradsprogrammer. Det er mange nok til å søke om universitetsstatus. Lærerutdanningen i Hamar har skaffet seg et godt nasjonalt omdømme. Det er klokt å holde døra til Oslo åpen, men det er ikke nødvendig å forhaste seg. Klarer vi, mot alle odds, å få til en innlandsfusjon først, kan det bety en kortere veg til Oslo når tida er moden.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke