22. okt
 
Trakassering meldes oftere
HA MENER Kampanjen #Metoo har gått som en farsott etter avsløringene om omfattende seksuell trakassering i det amerikanske filmmiljøet.

Publisert: 25.okt.2017 20:31
Oppdatert: 25.okt.2017 20:42

 Utgangspunktet er anklagene mot den amerikanske regissøren Harvey Weinstein, som etterforskes for voldtekt og seksuell trakassering.

Også i Norge har flere kvinner innenfor filmmiljøet stått fram og fortalt om uønskede tilnærmelser. I Sverige har kampanjen fått en tøffere form. Menn som beskyldes for seksuell trakassering navngis på sosiale medier. Som en følge av dette ryker ekteskap, og de mister jobbene sine.

Det er viktig at seksuell trakassering kommer fram i lyset. Maktmisbruk fra menn som sitter i posisjon til å være døråpnere for unge kvinner som vil skape seg en karriere, er uakseptabelt. Altfor lenge har dette fått pågå i stillhet. Men vi vil advare mot at kampanjen tar form av gapestokk, som vi ser tendensen til i Sverige. Uansett hvor mange eksempler som kommer på bordet og hvor berettiget harmen føles, er det viktig at sosiale medier ikke overtar jobben til domstolene.

Derimot bør vi huske at seksuell trakassering slett ikke bare er utbredt i kultur- og mediebransjen. Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm forteller til VG om en sterk økning i antall saker om seksuell trakassering. De aller fleste episodene skjer i arbeidslivet. Mens det for ti år siden ble rapportert åtte hendelser, er det hittil i år 35 saker. Arbeidsgivere og ledere har et stort ansvar for å vise i praksis at dette ikke er akseptabel oppførsel.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke