23. okt
ILLUSTRASJONSFOTO: Brumunddølen er dømt for en svært grov trygdesvindel, men slipper fengsel.
FOTO: TROND LILLEBO
 
Trygdesvindel ikke prioritert
HA MENER 

Publisert: 05.nov.2017 18:08
Oppdatert: 05.nov.2017 18:21

Tre år tok det fra en mann fra Brumunddal innrømmet grov trygdesvindel, til politiet klarte å få saken for retten. Som Hamar Arbeiderblad har avdekket, anmeldte Nav mannen til politiet i september 2014 for å ha svindlet til seg 820.000 kroner i uførepensjon han ikke hadde krav på.

I november samme år avla han en uforbeholden tilståelse til politiet. Dermed var saken i realiteten ferdig etterforsket. Det eneste som manglet var at politijuristen ved Innlandet politidistrikt tok saken til retten. Men det skjedde altså ikke før tre år senere.

Dommen er heller ikke hyggelig lesning for politimester Johan Brekke. Det vises til at den uvanlig lange ventetiden representerer et klart brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Den som bryter loven har rett til å få sin sak avgjort så raskt som mulig. I dette tilfellet går den tiltalte med uvisshet i tre år, noe som er altfor lenge.

Ventetiden får også store konsekvenser for straffeutmålingen. Omfanget av trygdesvindelen tilsier at mannen skulle hatt et år ubetinget fengselsstraff. Nå slipper han med betinget fengsel, på grunn av sendrektigheten hos politiet.

Politimesteren viser til at for mange ledige stillinger på påtaleseksjonen har skapt «kapasitetsutfordringer». Jo da, vi er fra før godt kjent med overgrepssaker som har ligget hos politiet i opptil fire år. Vi har også forståelse for at det har vært en utfordrende situasjon med mange ubesatte stillinger i Innlandet politidistrikt.

Derfor hilser vi velkommen den offensiven politimester Brekke har igangsatt for å få sakene raskere ferdigbehandlet. Men når det gjelder trygdesvindelsaken synes vi ikke argumentasjonen hans holder helt. Vi spør oss hvor gode rutiner politiet har, når en ferdig etterforsket sak med uforbeholden tilståelse blir liggende i tre år. I det minste bør politiet erkjenne at dette ikke var noen god prioritering.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke