buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 
Tryggest uten bevæpning
HA MENER 

Publisert: 17.sep.2016 04:00
Oppdatert: 17.sep.2016 09:44

Skutt på oppdrag. Det er historien til polititjenestemann Erik Bjerkaas som 26. september i fjor skulle uskadeliggjøre en ruset mann i Ottestad. Det endte som kjent med at Bjerkaas ble skutt og skadet for livet, mens politikollegaen hans skjøt og drepte den bevæpnede mannen. Det er fagbladet Politiforum som først bringer historien til Erik Bjerkaas. Han sliter fortsatt med skadene etter skuddet, som kunne vært dødelige. En knust nerve gjør at det er usikkert om han noen gang vil få tilbake full førlighet i venstre arm.

På lederplass bruker Politiforum hendelsen til å argumentere for at Stortinget nå må innføre permanent bevæpning. Bjerkaas sier selv at han tidligere var i tvil i dette viktige spørsmålet. Hendelsen i Ottestad har gjort ham overbevist om at det er nødvendig, fordi det kan redde livet til polititjenestemenn i farlige situasjoner. Det er forståelig at en så dramatisk opplevelse bidrar til at han skifter syn. Vi er mer tvilende til om vi dermed skal legge det til grunn når vi tar stilling til spørsmålet og generell bevæpning.

Politiet var i fjor bevæpnet på grunn av terrortrusselen. Det kan trekkes erfaringer fra om det er enklere å bekjempe terror som en følge av en slik bevæpning. Norge har ikke vært utsatt for terrorangrep siden den midlertidige bevæpningen ble innført. Men vi vet at antall gjennomførte terroraksjoner har økt kraftig i andre land de siste to årene, ikke minst i Frankrike. Dette er land hvor det er generell bevæpning, uten at det ser ut til å stanse terrorangrepene.

Vi tror derimot ikke det er heldig å bruke enkelthendelser som situasjonen i Ottestad til å generalisere i spørsmålet om generell bevæpning. I stedet for å kreve generell bevæpning bør politiet spørre seg hvorfor det ikke ble gitt våpentillatelse når man kalles ut for å møte en ruset mann med våpen. Vi minner om at det fortsatt ikke er dokumentert at bevæpning gir mindre kriminalitet og beskytter politiet bedre. Derfor håper vi politiet som hovedregel fortsatt skal være ubevæpnet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat