22. okt
Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix
 
Tung dom for norsk politi
HA MENER 

Publisert: 18.sep.2017 18:12
Oppdatert: 18.sep.2017 18:41

Den tidligere politimannen Eirik Jensen fikk en knusende dom i Oslo tingrett. Han ble ikke trodd på noe punkt, og idømt lovens strengeste straff på 21 år. Som det ble gjentatt flere ganger under domsavsigelsen: Dette er en sak uten sidestykke i norsk rettshistorie.

Eirik Jensen ble karakterisert som den mest markante spydspissen mot tung organisert kriminalitet i Norge. I stedet er han nå dømt fordi han var en del av norsk rettshistories største narkotikasak. Jensen beskyttet et nettverk som smuglet 14 tonn hasj til Norge. Mannen retten mener han har holdt sin hånd over, Gjermund Cappelen, har hatt en omsetning på over en milliard kroner.

Den tidligere polititoppen har under rettssaken framstilt seg som en politimann som brukte uvanlige arbeidsmetoder for å få informanter i de tyngste kriminelle miljøene. Tingretten mener imidlertid at Cappelen aldri har vært noen informant for Jensen. I stedet viser bevisene ifølge dommen at den tidligere polititoppen hele tiden har vært en sentral del av Cappelens kriminelle virksomhet.

Dommen ryster vår tillit til politiet, og undergraver rettsstaten. Det er en svært alvorlig dom for norsk politi, og det vil ta politiet lang tid å gjenreise tilliten til kampen som føres mot organisert kriminalitet. Vi må kunne være sikre på at det ikke er slik i samfunnet at den som har penger kan omgå loven ved å bestikke politiet.Er Jensen-saken unik, eller kan det tenkes at flere politifolk har et tvilsomt forhold til kriminelle miljøer?

Politimesteren i Oslo åpner nå for intern gransking. Det er helt nødvendig. Dommen inneholder knusende kritikk også av ledelsen ved Oslo politikammer. Hvorfor lyttet man ikke til rykteflommen? For Spesialenheten er dommen en merkedag. Fallhøyden er stor når det reises tiltale mot en merittert politileder for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikasmugling. Tingrettsdommen viser at Spesialenheten tok ansvar der ledelsen ved Oslo politikammer sviktet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke