23. okt
TYDELIGERE: Partileder Jonas Gahr Støre, her sammen med Anette Trettebergstuen i Hamar før valget, skal sørge for at Ap blir tydeligere.
FOTO: ELI J. HAUGEN
 
Tydeligere Ap som engasjerer
HA MENER 

Publisert: 04.okt.2017 07:02
Oppdatert: 04.okt.2017 07:25

Arbeiderpartiet har avsluttet sin evaluering av valgnederlaget. Drøyt ni tusen partimedlemmer har svart på hva de mener var galt med valgkampen til Ap. Nesten halvparten mener det politiske budskapet for utydelig, for lite konkret, eller at det ikke var et godt nok politisk prosjekt til å engasjere velgerne. Dessuten er mange skeptiske til løftet om å øke skattene med 15 milliarder kroner, fordi det ikke ble godt nok kommunisert hvorfor dette var nødvendig.

Heller ikke partileder Jonas Gahr Støres jakt på en allianse med sentrum har slått an. 80 prosent av partimedlemmene har i stedet pekt på de tidligere rødgrønne samarbeidspartiene som naturlige allierte. Samarbeid med KrF og Venstre vekker liten entusiasme.

Responsen er ikke overraskende. Den faller sammen med det mange politiske kommentatorer pekte på i valgkampens sluttfase. Men skal en slik undersøkelse ha verdi må den brukes til noe. Medlemmenes svar må føre til endret politisk kurs på de områdene hvor konklusjonene er klarest. Derfor ser vi med undring på at Støre overfor Aftenposten slett ikke vil avvise et nytt frieri til Kristelig Folkeparti. Betyr det at Støres aversjon mot Senterpartiet og SV er så sterk at han også ved neste korsvei vil søke mot sentrum?

Det viktigste signalet i undersøkelsen er likevel Arbeiderpartiets manglende evne til å engasjere, og tydeliggjøre forskjellene på de to regjeringsalternativene. Det er på dette punktet Ap-ledelsen virkelig har bommet. Når landet i fire år har vært styrt av en regjering bestående av Frp og Høyre, burde Ap ha gode politiske saker å vise fram. En klarere politisk motstander enn den blåblå regjeringen kan vanskelig tenkes. Med fire nye år i opposisjon må partiledelsen tenke annerledes.

Utydeligheten åpnet også det politiske rommet for Senterpartiet og SV, som fikk betalt av velgerne for et klarere budskap. Slik vi oppfatter Ap-medlemmenes ønske, vil de i større grad la seg engasjere av et rødgrønt regjeringsalternativ ved neste stortingsvalg.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke