22. okt
 
Ung ledighet bekymrer
HA MENER Tallet på helt ledige i Norge har gått litt ned den siste måneden.

Publisert: 28.jul.2017 21:23
Oppdatert: 28.jul.2017 21:38

Det viser ledighetstallene som Nav offentliggjorde i går. Det er blitt 400 færre ledige i løpet av juli. Også den såkalte bruttoledigheten, som også inkluderer arbeidssøkere som deltar på tiltak fra Nav, gikk ned. Også Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse, som kom torsdag denne uken, viser en positiv utvikling.

Som en kan vente sju uker før stortingsvalget, fikk tallene en noe ulik mottakelse blant politikerne. Og naturlig nok slo arbeidsminister Anniken Hauglie (H) fast at tallene viser at regjeringens politikk har bidratt til denne utviklingen. – Bedriftene ber om økonomiske rammebetingelser og satsing på samferdsel og kompetanse. Det har vi trappet opp i budsjettene, sa arbeidsministeren da tallene ble lagt fram i går.

Arbeiderpartiet delte gleden over nedgangen i ledigheten, men pekte på illevarslende tendenser i arbeidsmarkedet. Det skapes nesten ikke nye jobber i Norge for tida, og andelen av befolkningen som er i arbeid fortsetter å falle. Arbeidsstyrken blir mindre fordi folk trekker seg ut av arbeidsmarkedet.

Etter at Ap-leder Jonas Gahr Støre tidligere denne uka lanserte partiet tiltakspakke for å få flere ungdommer i arbeid, har ungdomsledigheten de siste dagene vært et hett tema i valgkampen. Gårsdagens tall viser en nedgang også i antall unge ledige. Men den dystre utviklingen er at det i løpet av det siste året er blitt 14 prosent flere fra denne gruppen som har gått ledige mer enn ett og et halvt år og fire prosent flere som har vært ledige mer enn to år.

Støre har lansert en tiltakspakke med tidlig innsats gjennom flere lærere pr. elev i grunnskolen, flere studieplasser, nye stillinger i Nav ung, flere læreplasser og en jobbgaranti for unge. Dette vil koste penger. Støre vil ha et spleiselag mellom bedriftene, kommunene og staten. Bedriftenes bidrag er utgifter til flere læreplasser og veiledning. Statens bidrag kommer gjennom at det blir slutt på skattekuttene. En langtidsvirkning av at ungdom går ledige over flere år, er at de vil havne utenfor arbeidslivet også når tidene er blitt bedre. Det er en akutt krise for landet og for dem det rammer. De lanserte tiltakene bør få en sjanse.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke