23. okt
DOP: Det er mildt sagt urovekkende at politiet stadig gjør denne type beslag i ungdomsmiljøene i Hamar. FOTO: Politiet
 
Utekontakt på må plass igjen
HA MENER Lørdag kveld ble ti ungdommer i Hamar tatt med narkotika på seg.

Publisert: 27.sep.2017 17:44
Oppdatert: 28.sep.2017 09:03

 En narkotikahund luktet seg fram til ulike varianter av cannabisprodukter; hasj og marihuana, ferdig rullet og klar til å røykes av unge mellom 17 og 20 år. Noen av dem kjent av politiet fra før, andre ferske overfor for myndighetene. Og det er mildt sagt urovekkende når politiet sier til HA at dette «er dessverre et bilde på situasjonen blant ungdom». – Lignende funn kan politiet gjør veldig ofte, sier Arne Wiggo Rognås på politiets forebyggende avdeling.

Barnevernet blir varslet om dem som er under 18 år, og politiet setter i gang oppfølging, særlig av ungdom som ikke er tatt for narkotikabesittelse tidligere. De kan slippe straffereaksjon mot at de frivillig går med på urinprøver og deltar i andre tiltak, i samråd med foreldrene. Det er vel og bra. Men målet må jo være at det ikke går så langt.

Det trengs mer forebygging for å hindre at ungdom lefler med narkotika i det hele tatt. Politiet etterlyser også handling fra Hamar kommune. Ordningen med ungdomskontakt i byen ble lagt ned i 2012. Nå må den på beina igjen, slik at man kan drive oppsøkende virksomhet i ungdomsmiljøene, blant annet på Koigen. Utenfor kontortid. Det trengs en lavterskeltjeneste som er samarbeidspartner med politiet uten å ha preg av «lov og rett». Som kan drive feltarbeid, er tilgjengelig for en prat og opptrer som støttespillere for ungdom som trenger råd og veiledning.

For at en utekontakt skal opparbeide seg tillit i ungdomsmiljøene, er ordningen avhengig av stabil politisk og økonomisk støtte. Når sammenlignbare kommuner har rundt seks årsverk i en slik tjeneste, mens Hamar ser for seg ett nytt årsverk til en ny utekontakt, høres det mer ut som sandpåstrøing enn reell satsing. Skal man jobbe forebyggende med ungdom og narkotika, må man drive langsiktig. Utekontakten kan ikke være gjenstand for vingeklipping eller nedleggelse i annenhver kommunale budsjettprosess. Nå må ordningen raskt på plass med reelle ressurser. Så får man håpe de fem årene uten, ikke har hatt for store konsekvenser.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke