buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
Per Willy Amundsen.
 
Våpen gir ikke politiet tillit
HA MENER Det har blitt langt vanskeligere for justisminister Per Willy Amundsen (Frp) å gjennomføre sitt mål om et bevæpnet norsk politi.

Publisert: 31.mar.2017 13:41
Oppdatert: 31.mar.2017 13:45

Det såkalte bevæpningsutvalget som regjeringen har oppnevnt konkluderte i sin rapport med at politiet fortsatt som hovedregel skal være ubevæpnet.

Utvalgets kanskje viktigste konklusjon er rett og slett at det ikke er behov for et bevæpnet politi. «Utvalget finner ikke noe i kriminalitetsbildet som skulle tilsi behov for bevæpning», heter det i rapporten. Det er altså ikke slik at politifolk lettere bekjemper kriminalitet om de får en ladd pistol i beltet. Når vi legger til at norsk politi bruker skytevåpen langt sjeldnere enn i Danmark og Sverige hvor det er obligatorisk bevæpning, blir det dårlig med argumenter for generell bevæpning.

Terrortrusler mot Norge har av regjeringen og politidirektoratet blitt brukt som hovedargument for å innføre midlertidig bevæpning. Ser vi på terrorhandlinger som har rammet andre europeiske land, er det ingen ting som tilsier at angrepene blir avverget fordi politiet er bevæpnet. I stedet peker utvalget på betydningen av politiets tilstedeværelse, og advarer mot at bevæpning blir en erstatning for et mer synlig politi.

Retten til å skade eller ta liv er forbeholdt politiet. Tilliten til politiet i brede lag av befolkningen er derfor helt avgjørende. Særlig viktig er dette i de gruppene som har lavest tillit til ordensmakten. Det er stor forskjell på norske og amerikanske forhold. Likevel er det grunn til å merke seg de dramatiske sammenstøtene vi har sett i enkelte byer i USA. Det skjer når politiet tar liv, og den delen av befolkningen hvor politiet har lav tillit opplever det som unødvendig bruk av vold.

Bevæpningsutvalgets rapport er i tråd med de tradisjoner vi har for maktutøvelse av norsk politi. Dette er også bred støtte til konklusjonene på Stortinget. Justisminister Per Willy Amundsen (Frp) bør derfor erkjenne at hans parti er alene om å ønske generell bevæpning. Vi trenger rett og slett ikke et politi som alltid bærer våpen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat