20. jul
 
Valgløftene som forsvant
HA MENER 

Publisert: 21.des.2015 04:00
Oppdatert: 21.des.2015 04:00

Hvor ble det av valgløftene for barnehagesektoren i Hamar? Initiativtakerne til barnehageaksjonen stiller spørsmålet, etter at barnehagene ble utsatt for en innsparing på 2 millioner kroner i 2016. Det er et betimelig spørsmål, etter at Høyre i valgkampen gikk langt i å love å skjerme barn og unge i budsjettet. Varaordfører Knut Fangberget (H) sto fast på denne intensjonen så sent som 26. august i år. I en rekke debattinnlegg i valgkampen lovte Hamar Høyres frontfigurer at barnehagene hadde høyeste prioritet.

Sannheten er vel at Høyre må erkjenne at deres valgløfter ikke overlevde høstens budsjettbehandling. Barn og unge har likevel fått merke kuttene, og det mye omtalte salget av parkeringshusene er det også stille om. Ikke engang salget av Basarbygningen klarte den såkalte Regnbuealliansen å stå samlet om.

Årsaken er enkel: Det overordnende målet for hele kommunestyret har vært å få balanse i økonomien. Det var klart i lang tid før valgkampen at dette ville legge bånd på prioriteringene ved budsjettbehandlingen. Ledelsen i Hamar Høyre bør derfor kanskje spørre seg selv om det var klokt med så ekspansive velgergarantier, når man nå er nødt til å svare velgerne på hvor valgløftene ble av.

Vi synes også det er grunn til å spørre barnehageaksjonen hvor protestene ble av. Aksjonen holdt høyt aktivitetsnivå under valgkampen, men var usynlig da saken skulle behandles. Hvor var protestmarsjene da barnehagekuttene ble gjennomført i budsjettet? Vi spør oss derfor også om barnehageaksjonen har så bred tilslutning som man kunne få inntrykk av under valgkampen.

Mye tyder på at velgerne i stor grad er enige med politikerne i at å få økonomien i balanse er overordnet alt annet. Jobben er på ingen måte ferdig med dette budsjettet. Fortsatt venter vi på bedring i økonomien til Ankerskogen, og hos Nav. Politiske prioriteringer som skiller partiene tydeligere fra hverandre må nok vente enda en stund.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke