22. okt
 
Ventetiden hos politiet
HA MENER 

Publisert: 27.mai.2014 04:00
Oppdatert: 05.jun.2014 07:07

Sakene blir liggende lenger hos politiet før det avgjøres om det skal tas ut tiltale eller ikke. Aftenposten kunne i går avdekke at antall saker som har ligget mer enn 12 måneder og ventet på en avgjørelse etter at de er ferdig etterforsket, har økt kraftig de tre siste årene. Avisen viser til en sak som vi har omtalt også her i Hamar Arbeiderblad. I september 2009 ble en person anmeldt for familievold og seksuelle overgrep. Først i mai 2011 starte politiet etterforsking. Så ble saken igjen liggende i halvannet år. Først i fjor høst ble det foretatt avhør av siktede i saken.

Tendensen til at sakene blir liggende lenge er et nasjonalt fenomen. Men Hedmark politidistrikt får ramsalt kritikk av statsadvokaten i Hedmark og Oppland. I et brev til politimester Tormod Bakke skriver statsadvokatene at det er uakseptabelt at det skal ta flere år å analysere saker som omhandler seksuelle overgrep mot barn.

Advokat Inger Johanne Reiestad Hansen har vært bistandsadvokat i flere av overgrepssakene som har ligget svært lenge til avgjørelse ved Hedmark politidistrikt. I fjor høst pekte hun overfor Hamar Arbeiderblad på den enorme belastningen det er for ofrene, når de må vente i årevis på en avgjørelse. Livet blir satt på vent. Også for den mulige gjerningsmannen er det en uholdbar situasjon. Ironisk nok kan imidlertid den tiltalte tjene på at sakene blir liggende. Lang ventetid medfører som regel redusert straff ved straffeutmålingen.

Da politimester Tormod Bakke kommenterte den til tider ekstreme ventetiden her i avisen høsten 2013, svarte han at det ikke fantes noen rask løsning på problemene. Dette hadde med kapasitetsproblemer å gjøre. Overfor Aftenposten er han langt mer ydmyk. Politimesteren sier situasjonen er svært beklagelig, og at han nå har tatt innover seg kritikken. Det synes vi er på sin plass, og ikke noe for tidlig. Det viktigste for ofrene er imidlertid at politikammeret har tatt grep. Det skal være færre feilprioriteringer, og arbeidet med å få påtaleavgjørelser intensiveres.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke