23. okt
ANBEFALER: Sykehus-direktør Morten Lang-Ree anbefaler bygging av nytt sykehus ved mjøsbrua.
FOTO: THOMAS TOLFSEN-STRANDBY.
 
Vi må unngå sykehusstrid
HA MENER Nytt hovedsykehus ved mjøsbrua. Det er den tydelige anbefalingen til administrerende direktør i Sykehuset Innlandet (SI), Morten Lang-Ree.

Publisert: 11.nov.2016 11:57
Oppdatert: 11.nov.2016 12:08

Ingen er overrasket over det. Dette har vært SI-ledelsens ønske hele veien. Men med en uttalt anbefaling går sykehusprosessen likevel nå over i en ny fase.

Når valget er gjort, kreves det mer enn noe annet at alle aktører får tillit til at sykehuset vil bli en realitet. Det er ikke vanskelig å være enig med Lang-Ree i at et hovedsykehus for Hedmark og Oppland vil bli et faglig kraftsenter, og gi fordeler for både helsepersonell og pasienter. Men vi ser hvilken uro det allerede nå skaper at det ikke lenger skal være fullverdige tjenestetilbud i begge fylker. Den nye sykehusdirektørens viktigste oppgave vil være å få ordførere og fylkespolitikere til å tro på prosjektet.

Det er en formidabel jobb. Ikke bare skal planen om et hovedsykehus loses gjennom en ny høringsrunde, et nytt vedtak i styret i Sykehuset Innlandet, og et vedtak i Helse Sør-Øst. Det må også kunne gis et berettiget håp om at vedtaket vil utløse 12 milliarder kroner i statlige investeringsmidler. Hvis Innlandet taper i kampen om pengene er mjøssykehuset dødfødt.

Men det kan ikke være kommende sykehusdirektør Alice Beathe Andersgaard og styreleder Anne Enger som alene skal sørge for dette. Ordførere og fylkespolitikere må også bidra hvis vi skal få et nytt storsykehus. Det betyr mye hvordan ordførere og fylkespolitikere uttaler seg i tiden som kommer. Skapes det et inntrykk av at Innlandet igjen er i indre krig, vil det være et vektig argument for at helseministeren heller prioriterer midlene i andre deler av landet. Det gjøres store investeringer i Oslo, så Innlandet står på ingen måte først i køen.

Vårt syn er at et hovedsykehus er det beste tilbudet til pasientene. Lokaliseringen ved mjøsbrua preges av fortidas tenking, hvor et geografisk midtpunkt ble tillagt vekt på bekostning av en regional vekststrategi. Men det overordnede er likevel å få på plass hovedsykehuset. Det gjenstår å se om det er politisk mulig.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke