buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
ILLUSTRASJONSFOTO: TROND LILLEBO.
 
Viktig innsats mot forurensing
HA MENER Alle fotballforeldre og aktive spillere vet hvordan de små, svarte gummikulene fra kunstgrasbanen blir med deg hjem i sko og strømper, før de ender på gulvet i gangen, i vaskemaskinen og på badet.

Publisert: 07.aug.2017 07:18
Oppdatert: 07.aug.2017 07:22

Med over 1.500 kunstgrasbaner over hele landet, utgjør gummigranulatene, som er der for å gjøre den grønne matta mjuk og spretten, et betydelig miljøproblem når det spres utenfor banen. Det skjer både ved helt ordinær bruk og ved vedlikehold som for eksempel snøbrøyting.

Nå vil Norges Fotballforbund ta grep, sammen med dekkreturbransjen. De har besluttet en målsetting om at 90 prosent av granulatsvinnet skal være redusert innen 2020. Fredag ble fem lokale fotballklubber, som i vår har gjort en ekstra innsats for å holde gummien på banen, hedret av fotballpresident Terje Svendsen og klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Fotballforbundet har laget en oversikt over hva baneeierne, altså i hovedsak idrettslag og kommuner, kan gjøre for å hindre at gummien ikke kommer på avveie. Det handler om å måke snø på rett måte, har ordninger som gjør det lettere å få granulatet tilbake på banen når våren kommer, å bruke kummer og rister som samler gummien før den havner i bekker og elver – og å innføre rutiner for at alle spillere børster av seg de små kulene før de går av banen etter trening og kamper.

Det er ikke tvil om at kunstgrasbaner over hele landet bidrar sterkt til å gjøre fotball til Norges største barneidrett. De fysiske forholdene har kanskje aldri vært bedre for fotball på breddenivå her i landet. Samtidig har forurensningen og miljøproblemene som gummigranulatet utgjør fått stadig større oppmerksomhet. I mange lokalsamfunn har folk engasjert seg, i likhet med miljøvern- og friluftsorganisasjoner. I løpet av høsten kommer fotballforbundet med en ny konkurranse for klubbene, der de som kan vise fram den mest ryddige banen blir premiert med 30.000 kroner. Dermed har lokale idrettslag og spillere mulighet til å innføre tiltak som bidrar til miljøet – og attpåtil kanskje få velkomne penger inn i klubbkassa.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat