23. okt
 
Viktig opprop om rovdyr
HA MENER Vi ser kimen til et opprør mot Stortingets rovdyrpolitikk, når Stange-ordfører Nils A. Røhne (Ap) har fått med seg 28 ordførere på et opprop mot rovdyrforvaltningen i beiteområdene.

Publisert: 03.aug.2015 04:00
Oppdatert: 03.aug.2015 07:23

Bøndene krever stående fellingstillatelse i grønn sone, hvor beitedyrene har forrang. Hittil i år har 129 sau blitt drept av rovdyr. Stadig færre i landbruket vil drive med sau, på grunn av de store skadene rovdyrene gjør. Kravet er egentlig ganske beskjedent. Selve ulvesonen er ikke en del av debatten.

Samtidig er dyrevernsorganisasjonene på offensiven. Norges Naturvernforbund, World Wildlife Fund og Foreningen Våre Rovdyr driver for tiden en underskriftskampanje for å øke antall ulver i Norge til 15 ulvefamilier. I tillegg vil de utvide den geografiske ulvesonen for ulv fra dagens 5,5 prosent av Norges areal til mer enn 14 prosent. Det er ingen tvil om at dette vil forverre sauebøndenes situasjon dramatisk.

Landbruksnæringen er nødt til å ta til motmæle nå. Næringen taper terreng når det gjelder den alminnelige forståelsen for beitedyrenes situasjon. I en undersøkelse Nationen nylig presenterte, sier en tredjedel av de spurte ja til mer vern av rovdyr. En av grunnene til at forståelsen for bøndene synker, kan være at stadig flere bor i byene. Kunnskap om landbruk og beitenæring blir stadig færre til del.

Derfor er oppropet til Stange-ordføreren og hans kolleger i landbrukskommunene et viktig bidrag til debatten om norsk rovdyrpolitikk. Etter vårt syn har politikerne i for liten grad lyttet til bøndene, mens dyrevernsorganisasjonene får økt innflytelse i sitt forsøk på å gjøre særlig ulven til et symboldyr i norsk fauna.

På flere av de politiske landsmøtene i vår, ble spørsmålet om rovdyrpolitikken reist i form av resolusjonsforslag. Så langt har det gitt få resultater. Rovdyrforliket skal snart opp til behandling igjen. Ordførerne i landbrukskommunene må heve stemmen, skal de ha håp om å nå fram.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke