buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
iptv
justin tv
paykasa paykwik
22. okt
 
Vurderte knefall for Kina
HA MENER 

Publisert: 04.sep.2014 04:00
Oppdatert: 09.okt.2014 08:19

den rødgrønne regjeringen vurderte før stortingsvalget i fjor å inngå en avtale med Kina som ville innebære betydelige innrømmelser i forhold til den omstridte fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Det viser avsløringer de siste dagene i Dagens Næringsliv. Det ble utarbeidet en plan som skulle imøtekomme kravene fra kinesiske myndigheter. Det skulle utformes formuleringer som kunne tolkes som en norsk innrømmelse av at fredspristildelingen var uheldig. Regjeringen skulle dessuten ifølge DN forplikte seg til å arbeide for at Nobels fredspris ikke igjen skulle gå til en kinesisk dissident. Avisen skriver også at man skulle sørge for at Liu Xiaobo ikke fikk komme til Norge for å motta prisen.

Som kjent er forholdet mellom Norge og Kina fortsatt på frysepunktet. Dagens Næringsliv kunne i går fortelle at NHO måtte avlyse en konferanse med sin kinesiske søsterorganisasjon. Begrunnelsen som ble gitt etterlot ingen tvil om at det vanskelige forholdet mellom de to landene var årsaken. Hendelsen er på ingen måte enestående.

Det hører selvsagt med til historien at daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til slutt satte foten ned. Planen ble aldri iverksatt. Likevel er det grunn til å merke seg at slike innrømmelser ble vurdert, før de ble lagt bort. Disse innrømmelsene ville slik vi ser det fratatt Norge all ære som pådriver for menneskerettighetene på den internasjonale arena.

Det var under daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre at planen ble utarbeidet. Den nye Ap-lederen har ikke villet bekrefte eller avkrefte innholdet i den avtalen som forelå.

Vi er overrasket over at den rødgrønne regjeringen kunne vurdere tiltak som ville undergrave Nobelkomiteens uavhengighet. Men sett i lys av denne informasjonen er det ikke overraskende at sentrale Ap-politikere i likhet med regjeringen avslo å møte Dalai Lama under hans besøk i Norge.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat