buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
 
Ynkelig knefall for Kina
HA MENER 

Publisert: 24.apr.2014 04:00
Oppdatert: 24.apr.2014 03:59

Det er 25 år siden Dalai Lama, tidligere leder for Tibets eksilregjering, mottok Nobels fredspris. Når han nå kommer til Norge for å markere dette, opptrer norske politikere på en uverdig måte. Stortingspresident Olemic Thommessen (H) nekter å møte Dalai Lama, Tibets åndelige leder. Han har også nedlagt forbud mot å bruke lagtingssalen, for de politikerne som faktisk våger å ha samtaler med den tidligere fredsprisvinneren. Det er heller ikke ønskelig at Dalai Lama bruker Stortingets hovedinngang, men kommer seg inn bakdøren. Slik formulerte Stortingets visepresident Kenneth Svendsen (Frp) seg i NRK: «Min anbefaling er at han går inn en annen inngang».

Tidligere statsminister og medlem av Nobelkomiteen da Dalai Lama fikk Fredsprisen, Odvar Nordli er klar i sin dom. Han sier til Hamar Arbeiderblad at en slik opptreden er ynkelig. Vi synes det er en dekkende beskrivelse. Slik opptrer altså de fremste folkevalgte i et land hvor politikerne ellers liker å bruke ord som ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Vi minner om at Olemic Thommessen i 2009 var leder for den norske Tibet-komiteen, og ba utenriksministeren ta opp Tibet-spørsmålet i dialogen med Kina. Samme mann oppfordret norske myndigheter til å markere tydelig avstand til Kina på grunn av bruddet på menneskerettighetene i Tibet, foran OL i Beijing. Dette synes det som om stortingspresidenten nå ikke lenger er like opptatt av.

Det er selvsagt Norges forhold til Kina de norske politikerne prøver å gjenopprette. Det har vært på frysepunktet etter at Liu Xiaobo fikk Fredsprisen i 2010. Faren er dessverre at Norge framstår som et land som lar seg presse av stormaktene. Det nytter med boikott av Norge, er signalet Kina mottar. Dalai Lama reiser fra Norge til Nederland, hvor han møter landets utenriksminister og utenrikskomité. Tidligere i år møtte han president Obama i Det hvite hus. Det er altså mulig å stå opp mot kinesernes press. Men det krever mot.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat