23. okt
UTBYGGINGEN: Byggingen av dobbeltspor er på veg langs Mjøsa på veg mot Hamar, men så er det stopp.
 
Ytre intercity er taperen
HA MENER Det var en tydelig deling av Innlandet da transportetatene i går la fram sitt forslag til ny Nasjonal transportplan for 2018 – 2029.

Publisert: 01.mar.2016 04:00
Oppdatert: 01.mar.2016 07:36

Dobbeltspor på indre Intercity fra Oslo til Åkersvika sør for Hamar er inne i forslagene. Den ytre delen til Lillehammer er derimot fortsatt uviss. Jernbanedirektør Elisabeth Enger bekreftet i går at dagens økonomiske rammer ikke tillater utbygging av dobbeltsporet helt til Lillehammer.

På samme måte er E6-utbyggingen mellom Ringebu og Otta utsatt. I Hamar-regionen fortsetter E6-byggingen i selskapet Nye veier. Dessuten ligger riksvei 3/25 inne i forslaget til Nasjonal transportplan.

Det er altså knyttet usikkerhet til dobbeltsporets skjebne nord for Hamar. Fortsatt ligger bare strekningen fram til Åkersvika inne i planen.

Likevel vil det være av stor betydning at Hamar kommune avklarer trasevalg gjennom byen, slik man er i gang med. Det handler både om å kunne avklare egen arealbruk for byutvikling, og ha unnagjort denne prosessen når dobbeltsporet forhåpentligvis fortsetter til Brumunddal.

Transportetatene har lagt stor vekt på å fjerne etterslepet i samferdselssektoren, som har hopet seg opp gjennom en årrekke. Dessuten har forslagene en tydelig miljøprofil. Trafikketatene foreslår å halvere klimautslippene fra transport innen 2030. Da må blant annet sykkelen prioriteres. Etatene foreslår å bruke åtte milliarder kroner på såkalte supersykkelveier i de ni største byene i Norge.

Vi kan ikke være fornøyd med at det ser ut som Intercity-utbyggingen fra Hamar kan bli erstattet med lange sporkrysninger. Her må politikerne i hele Innlandet stå samlet. Nå skal forslaget til ny Nasjonal transportplan ut på høring, før den vedtas endelig i Stortinget før sommeren neste år. Denne tida bør brukes godt for å forsøke å få mer jernbaneutbygging inn i den endelige Nasjonale transportplan.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke