Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Lederkrise

Publisert: 12.feb.2018 15:31
Oppdatert: 12.feb.2018 15:33

Det frivillige foreningsarbeidet fra misjonsforeninger til strikkeklubber og pensjonistforeninger er det bærende sosiale samholdslimet i samfunnet vårt og har vært det i generasjoner. Men nå erfarer vi at det er lederkrise i stadig flere foreninger. Hvorfor er det blitt slik? Det er nok flere årsaker, men noe kan skyldes for mye administrasjon.

Mange foreninger er tilsluttet større eller mindre organisasjoner med ideelle målsettinger. En erfaring er at store organisasjoner kan ha lett for å bli seg selv nok. Store administrasjoner koster penger og flere funksjonærer fører fort til svinn. For småforeninger ute i felten kan det lett føre til frustrasjon at en stor del av kontingenter eller innsamlede midler går til administrasjon.

Alle foreninger har bruk for vedtekter. De kan være enkle eller mer omfattende avhengig av størrelsen på organisasjonen. I store organisasjoner kan det lett føre til byråkrati som forplanter seg ut i de små foreningene i felten. For feltarbeiderne kan det oppleves som akademisk perfeksjonisme og paragrafrytteri. Deltakelse i distriktsmøter og papirarbeid og utgifter i den forbindelse blir en belastning. Under slike forhold er det ikke vanskelig å forstå at mange vegrer seg mot å la seg velge til tillitsverv.

Det er viktig å opprettholde det sosiale fellesskapet som feltarbeiderne representerer. Det betyr at ledelsen i de enkelte foreningene ikke må tynges ned med administrative gjøremål fra overordnet administrasjon og at de økonomiske vilkårene for å være med, ikke blir mer tyngende enn det som synes naturlig. Slike foreninger som legger vekt på det sosiale fellesskap lokalt, uten engasjement i større forbund, vil ha bedre mulighet til å få medlemmer til å ta lederskap.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke