15. sep
Flyktninger: En flyktning holder et barn på samlingspunktet ved byen Roszke i Ungarn.
Foto: Marko Djurica, Reuters
 
Ledighetskø i morgen?

Publisert: 30.sep.2015 04:00
Oppdatert: 30.sep.2015 08:36

Kanskje kommer det en million flyktninger til Europa i år. Disse skal forsørges: Mat, klær, bolig, helsetjenester, og ikke minst arbeid. Dette blir for de vest-europeiske land en formidabel oppgave, og mange kommuner vil få vansker med å utføre disse oppgaver tilfredsstillende.

Men det ser ut til at mediene, politikere og samfunnsdebattanter bare nevner det store problemet: Hvordan skaffe disse mennesker som ofte kommer for å få et bedre liv en jobb? Innen EU er arbeidsløsheten ca. 10 prosent pr i dag, og ungdomsledigheten er mye høyere. Her må vi skille mellom asylanter og økonomiske flyktninger.

Førstnevnte trenger hjelp, beskyttelse, tilretteleggelse, språkkurs og arbeid. Uten å beherske vårt språk fungerer de ikke i samfunnet. Den sistnevnte gruppe kommer fra Balkan. Disse er økonomiske flyktninger og bør hurtigst mulig sendes tilbake de de kommer fra med den begrunnelse at i Øst-Europa lever ikke folk i frykt for liv og helse lenger. Dessuten opptar de plass og kapasitet for dem som virkelig trenger hjelp.

I mediene hører vi stadig: Vi skal klare å ta oss av asylsøkerne som kommer. Vi trenger dem på grunn av Europas aldrende befolkning Det blir færre og færre i arbeidsdyktig alder i framtida. Mange av innvandrerne er unge mennesker og høyt kvalifisert. Dette stemmer vel når det gjelder unge mennesker fra Sør-Europa som flytter nordover for å få seg arbeid. I Hellas, Spania og andre sør-europeiske land, hvor ungdomsarbeidsløsheten er over 30 prosent.

Men-hvordan står det til med kvalifikasjonene til det store flertallet som kommer fra Afrika, Midt-Østen og Afghanistan. Den tyske avisen «Die Zeit» viste 3 september en graf (Kilde: Institut fur Arbeitsmarkt und Berufsforschung) at 59 prosent av flyktningene manglet yrkesutdannelse, og mange er analfabeter.

På bakgrunn av disse opplysninger kan man undres over et stort oppslag i Aftenposten 24. september hvor avisen siterer en nederlandsk «vismann» og forfatter, Geert Mark som uttaler med fynd, tyngde og autoritet: Dette er drømmeasylantene som kommer: Utdannede, aktive unge folk fra middelklassen. Dette høres beroligende ut, uttalt av en nederlandsk kjendisforfatter, men stemmer dårlig med min kilde.

Europas befolkning krymper, mens for eksempel Afrika, som i dag har ca 1,3 milliarder, innen 2050 vil ha den dobbelte befolkning ifølge prognoser. Gitt at ikke forholdene i Midt-Østen bedrer seg, har vi i Vest-Europa et gigantproblem.

Det er imidlertid Grekenlandkrisen som har dominert dagsorden de siste par år. Flyktningproblemet har blitt dyttet under teppet. Politikerne har skjøvet problemet foran seg. Nå slipper ikke politikerne unna lenger. De blir nødt til å handle, og det raskt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke