5. des
for alle: Pensjonistpartiet vil fjerne den nedre aldersgrensen for ledsagerbevis i Hamar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 
Ledsagerbevis for alle i Hamar
I siste kommunestyremøte 23. oktober fremmet Pensjonistpartiet en interpellasjon.

Forespørselen lød som følger:

«Pensjonistpartiet ber om at nedre aldersgrense for å få utstedt ledsagerbevis kan fjernes i Hamar, i likhet med bestemmelsene som kommunene Oslo og Trondheim har innført.

I dag er nedre aldersgrense for søkere normalt 8 år. Dette er i tråd med nasjonale retningslinjer, men flere kommuner har valgt å ha en annen nedre aldersgrense basert på vurdering av lokale forhold.

Vedtaket om å ha en nedre aldersgrense på normalt 8 år, ble vedtatt i Hamar kommune 21.06.2001, og en konsekvent håndheving av vedtaket har vært praktisert uavhengig av diagnoser og alvorlig fysisk eller psykisk funksjonshemming.

Tilleggsordet «normalt» som bør kunne gi grunnlag for å nytte skjønn ved særdeles krevende funksjonshemming er ikke blitt benyttet, etter det PP har fått opplyst.

Hamar kommune har i mange år hatt «Barn og unge først» som gjennomgående motto.

Pensjonistpartiet mener derfor at det er på tide å gjøre om et 18 år gammelt vedtak om en nedre aldersgrense på 8 år, så Hamar kan bli den aller beste kommunen å bo i, også for funksjonshemmede barn.

Ledsagerordningen har ingen direkte økonomiske konsekvenser for kommunen, men vil kunne bidra til å forebygge isolasjon og gi økt livskvalitet til det funksjonshemmede barnet. Da vil kommunen også oppfylle Barnekonvensjonens artikkel 23, der det bl. a. står i punkt 1:

«Partene anerkjenner at et barn som er fysisk eller psykisk utviklingshemmet, bør ha et fullverdig og anstendig liv under forhold som sikrer verdighet, fremmer selvstendighet og bidrar til barnets aktive deltakelse i samfunnet.»

Ledsagerbeviset skal kunne brukes i hele landet, og Pensjonistpartiet ønsker derfor følgende vedtaksendring:

Hamar kommune opphever nedre aldersgrense for ledsagerbevis for funksjonshemmede på lik linje med bestemmelsene som er innført i kommunene Oslo og Trondheim».

Så langt interpellasjonen.

Pensjonistpartiet ønsker at vedtaksendringen skal skje snarest mulig. Hamar skal være den aller beste byen å bo i, også for funksjonshemmede.

Her har vi en flott mulighet til å vise i praksis at vi mener det. Hamar er en foregangskommune, og vi skal ikke være dårligere enn Oslo og Trondheim når det gjelder å gi et funksjonshemmet barn et ledsagerbevis.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke