15. sep
 
Legg ned fylkeskommunen!

0
Publisert: 10.jun.2016 04:00
Oppdatert: 10.jun.2016 08:34

Fylkeskommunen som forvaltningsorgan har overlevd seg selv, og bør legges ned. I Innlandet har Hedmark og Oppland fylkeskommuner klart bevist at de ødelegger for nødvendig framtidsutvikling. Krangel, småligheter, pedanteri og beskyttelse av egne posisjoner har ført til at blant annet Innlandsuniversitet og Storsykehus har strandet.

Det har blitt nedsatt flere offentlige utvalg som berører organiseringen av fylkeskommunene, slik som Oppgavefordelingsutvalget, Maktutredningen, Effektutvalget og Distriktskommisjonen. Oppgavefordelingsutvalget (Wilhelmsen-utvalget) kom med sin innstilling i 2000. Et resultat av dette var blant annet at ansvaret for spesialisthelsetjenesten ble overført til staten i 2002, og barne- og familievernet ble statlig i 2004.

Det var på det regionale nivået reformbehovet ble vurdert som størst. Oppgavefordelingsutvalget fikk derfor i sitt mandat til oppgave å vurdere antallet forvaltningsnivåer, antallet og størrelsen på fylker, samt arbeidsoppgaver ved en ev. endring av fylkesinndelingen.

Flere ulike modeller var aktuelle, fra å avvikle fylkeskommunen til en sammenslåing av fylker til store regioner, som kunne danne et sterkt selvstendig regionalt nivå. Flere fylker inngikk også i ulike prøveordninger i denne perioden. Oppgavefordelingsutvalgets tilråding var imidlertid et fortsatt folkevalgt regionalt nivå, men med færre fylker/regioner enn tidligere (10-15 ble anbefalt).

Dette arbeidet førte til Forvaltningsreformen som trådte i kraft den 1 Januar 2010. Denne reformen ligner mye på et kompromisspreget lappverk, som sørget for at fylkeskommunen fikk tildelt og beholdt oppgaver kun med den hensikt at fylkeskommunen kunne forsvare sin eksistens. Videregående Skoler kan fint overføres staten, og ledes av driftsstyrer inndelt i regioner. Dette tror jeg også vil gi et mer helhetlig skoletilbud.

Jeg mener at dagens fylkeskommune er overmoden for nedleggelse. Den er til hinder for nødvendig regional utvikling, og forsinker nødvendige prosesser og ivaretakelse av viktige samfunnsoppgaver. Et alternativ er inndeling i store regioner.

Det er merkverdig at det er så stille om dette i forbindelse med Kommunereformen. Tiden er overmoden og det bør gjøres nå.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke