16. sep
 
Legg ned Sametinget
Pengene kan brukes bedre på andre måter.

Publisert: 18.feb.2016 04:00
Oppdatert: 18.feb.2016 11:06

I 2015 ble det bevilget 889 millioner kroner til samiske formål. Sametinget er samenes folkevalgte organ og det disponerer 421 millioner kroner av dette beløpet. Det er en tidobling siden det ble åpnet i 1989. Sametinget er i dag eneste folkevalgte organ i Norge som ikke har en egen inntektskilde. Det blir fullt og helt finansiert over statsbudsjettet.

Dette får et naturlig følgespørsmål; har samisk språk- og kulturliv utviklet seg på samme måte som sametingets forbruk? Sametinget er et parlamentarisk organ for Norges urbefolkning. Vi lever i et fellesskap og under en demokratisk styreform, derfor har vi allerede et parlament, nemlig Stortinget.

Dette organet skal ivareta interessene for hele Norges befolkning. Vi skal behandle alle deler av den norske befolkningen med respekt og ingen skal forskjellsbehandles. Under stortingsvalg velger den norske befolkningen representanter for hele Norge, også samene.

Sametinget ble etablert for å ivareta interessene for samene, men en tillitsundersøkelse viser at Sametinget har lavere tillit hos sine velgere, enn det resten av befolkningen har til Stortinget. Vi i Fremskrittspartiets ungdom ønsker en omlegging av offentlig sektor.

Det er for mye unødvendig byråkrati som kan effektiviseres betraktelig. Vi ønsker blant annet å få større kommuner, fjerne fylkestinget og legge Sametinget under andre norske instanser som kommunen, fylkeskommunen eller staten.

Dette er et unødvendig organ, med unødvendige byråkrater og kostnader. Pengene Sametinget blir finansiert med, kan heller gå til andre områder som helse, skole eller politi. FpU vil se et produktiv, levende og bærekraftig sameland, der samene har et blomstrende språk- og kulturliv, og de genererer egne inntekter.

Fremskrittspartiets ungdom vil effektivisere offentlig sektor, vi vil at skattebetalernes penger skal gå til formål som alle, inkludert samene, kan få glede av. Derfor må Sametinget nedlegges.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke