Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Legg vekk fordommen!

Publisert: 22.jan.2019 14:14
Oppdatert: 22.jan.2019 15:40

For flere tiår siden skulle store avstander til fylkessykehuset på Lillehammer takles med legebemannet ambulansehelikopter. Daværende helsedirektør Torbjørn Mork gikk sterkt inn for å stasjonere dette helikopteret på Lillehammer. Han begrunnet stedsvalget med at det kunne bli vanskelig å skaffe kvalifisert bemanning til slikt helikopter, på så «avsidesliggende» sted som Dombås. Undertegnede og mange andre protesterte mot vurderingen, og det har etter hvert vist seg at Mork tok feil.

Sissel Bergaust er assisterende fylkeslege, og bor i Hamar. I HA-innlegg hevder hun at det kan bli vanskelig å skaffe kvalifisert helsepersonell til et nytt sykehus, hvis det bygges opp i den sentrale og folkerike mjøskommunen Ringsaker, i stedet for i en av de tre gamle mjøsbyene.

Undertegnede bor i Akershus fylke, der det for lenge siden skulle bygges sentralsykehus. Det ble ikke plassert i den sentrale byen Lillestrøm, og heller ikke den store byen Oslo, som også ligger inne i det fylket: Sykehuset ble plassert i Lørenskog, som da var landkommune mellom Lillestrøm og Oslo. Hensikten med plasseringen var kanskje å få kvalifisert personell fra både Lillestrøm og Oslo? Sykehuset har nå fått diger ny hovedbygning og nytt navn; Akershus Universitetssykehus.

Med sentralsykehus ved Moelv i Ringsaker, må det nødvendigvis skje noe med de «gamle» sykehusene i Hedmark og Oppland: «Det ligger i kortene» at sykehuset i Hamar vil stenges, når det åpnes nytt sykehus ved Moelv. Da kan kvalifisert helsepersonell i Hamar bli pendlere, med tre mil veg både til nytt sykehus ved Moelv og til sykehuset i Elverum, som det er aktuelt å opprettholde som akuttsykehus med døgnbemanning.

I Oppland er det sykehuset på Gjøvik som «ligger dårlig an»: Med reduksjon av driften der, kan kvalifisert helsepersonell der bli pendlere til nytt sykehus ved Moelv, med noe kortere veg dit enn for pendlere fra Hamar. Sykehuset på Lillehammer har relativt stor og moderne hovedbygning, som er argument for å opprettholde mye sykehusvirksomhet der. Hvis det likevel blir nedbemanning der, er pendleravstanden til Moelv tre mil også der.

I Oslo-området er det vanlig å pendle tre mil, på veger som har mer køer enn de i mjøsområdet. Gjøvik-politikere ønsker at også riksveg 4 fra Mjøsbrua til Gjøvik skal bygges om til fire kjørefelt, når både Hamar og Lillehammer får så brede adkomstveger. Et mer rimelig ønske er forlengelse av Gjøvikbanen til Moelv. Det er et overkommelig prosjekt, så lenge ny mjøsbru for E6 kan bygges med jernbanespor inne i bærekonstruksjonen.

Vazelina-karene har en litt sørgelig vise om å være på «feil» side av Mjøsa. At den andre siden av Mjøsa er «feil» side er en fordom, som beboerne på begge sidene må legge bak seg, hvis mjøsområdet skal vokse sammen til én funksjonell region: Det må bli slutt på rivaliseringen mellom mjøsbyene, som synes å være på sitt verste når det gjelder sykehus.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke