Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
SPILL: Idretten har mye av det som mennesker på flukt har følt som en mangelvare.
Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix
 
Lek, idrett, inkludering og mennesker på flukt
Flyktningsituasjonen: Idretten har det som for mange nyankomne medmennesker er en mangelvare, nemlig idrett og lek

Hvorfor og hvordan skal idretten bidra til trygghet og glede for barn og unge på flukt?

Alle er berørt av flyktningsituasjonen i Europa og et økende antall mennesker ønsker å gjøre noe for de som kommer til oss. Idrettsbevegelsen har som målsetting å skape inkludering og integrering og har strukturer for å sette dette ut i praksis. «Idrettsglede for alle» er et levende og aktiv mål som kan gjøre en forskjell – også for de som skal bosette seg og tilpasse seg et nytt samfunn, uavhengig av årsaken til at de har kommet hit.

«Flyktningkrisen» er en krise for de som er på flukt. Nå må vi vise medmenneskelighet, bry oss og se verden som litt større enn oss selv. Vi har en plikt til å bidra – der flyktningene er – og nå er de her, hos oss. De kommer med utrygghet og frykt, med et ønske om en sikrere framtid for seg og sine. De er våre medmennesker og barna er våre barns fremtidige venner. De kommer til din og min kommune, til vårt lokalsamfunn og vår klubb. La oss ønske dem velkommen.

Idretten har forpliktet seg til å gjenspeile mangfoldet i den norske samfunnet og arbeide for en åpen og inkluderende idrett. Derfor har idrettsstyret markert et standpunkt og en oppfordring om å styrke vårt varemerke «dugnad». Vi vil rette søkelys på og møte dagens situasjon, samt minne om idrettens langsiktige arbeid, som handler om å skape et mer inkluderende samfunn.

Norsk idrett er samlet om «idrettsglede for alle». Visjonen utfordrer både fellesskapet og enkeltindividet i idretten. Vi har lykkes først når alle føler seg velkomne. En test på dette er når idretten samlet, og i hvert enkelt idrettslag, evner å innlemme alle, også flyktninger.

Barn og unge i Norge får oppleve gleden og fellesskapet i idretten – og de berøres av bilder og historier om jevnaldrende på flukt. I idretten kan barn og unge bidra, ettersom det faktisk er disse som gjør idrett mulig. Idrettsstyret oppfordrer idrettslag i lokalsamfunn med asylmottak, og der flyktningene bosettes, til å invitere dem inn i idrettens fellesskap og å synliggjøre idrettens kraft på lokalplan. Slik kan idretten bidra til et inkluderende samfunn og sette sine holdninger og verdier ut i praksis. Slik kan idrett og idrettsglede fortsatt være universell.

Usikkerhet over fremtiden, utrygghet og frykt kan gjøres litt enklere å håndtere med et tilbud om lek og idrett med jevnaldrende som snakker samme språk – idrettens språk.

Norge har vært et mangfoldig og flerkulturelt samfunn lenge og idretten skal gjenspeile dette. Arbeidet for å sikre at idretten når ut til alle er ikke et særskilt prosjekt – det er et langsiktig arbeid. Idretten samarbeider derfor med mange for å oppnå integrasjon og flerkulturelle fellesskap.

Spillemiddelordningen sikrer flere hundre millioner kroner til idrettsaktivitet hvert år. Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og idretten samarbeider om å styrke integrering av innvandrere og nylig bosatte flyktninger. I dag ser vi at dette krever særskilt oppmerksomhet.

Idretten i Norge kan ikke og skal ikke være likegyldige. Våre barn og unge ønsker å bidra og idrettslag har det som for mange nyankomne medmennesker er en mangelvare, nemlig idrett og lek. Det skal ikke mer til enn en gjeng unger, en fotballbinge, en idrettshall eller en skogsti nær oss, ansvarlige idrettsledere og idrettens fellesverdier.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke