Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Lekser – hvorfor?

0
Publisert: 08.apr.2016 04:00
Oppdatert: 08.apr.2016 07:15

Undersøkelser viser at elever uten lekser har det bedre på skolen, de gleder seg mer til skolen og de får bedre karakterer. Hva er det som får oss til å se bort fra disse undersøkelsene?

Mellom kl. 13.00 og 14.30, 190 dager i året, ringer det ut og skoledagen er over. Det er i hvert fall det de fleste tror, men det er feil. Hjemme venter nye regnestykker, fortellinger og historiespørsmål. Tar skoledagen noen gang slutt? Svaret er nei.

Vi har helger og fridager, sier nok du, men lærerne vil også ha oss til å gjøre lekser i helgene. I tretten år pluss eventuelle studier, forfølger disse leksene oss. Er det virkelig nødvendig? Avisoverskrifter forteller om elever som går på skolen med angst fordi de var på ferie noen dager og dermed ikke hadde mulighet. Andre dropper ut av skolen fordi de ikke takler leksene.

Leksene gjør at skolen ikke slutter når den skal slutte, den fortsetter i nye timer helt til skolen neste dag. Og det er dette som virker utmattende for elevene. Det finnes elever som også har andre interesserer, og for dem blir det bare å få unna leksene så fort som mulig. Dette er ingen god studieteknikk. Kan vi ikke utnytte den tiden vi er på skolen bedre, slik at vi kan tenke på noe annet etter skolen og få overskudd til neste skoledag?

Timene kan legges opp bedre, lærerne har faktisk en plikt til å lære elevene nytt stoff mens de er på skolen, ikke bare stå og lese i en bok for så å sende med elevene oppgaver slik at de skal lære seg selv. Og dette med lekser kan også føre til at elever får et mye dårligere forhold til skolen. Hvor mange ganger har du ikke hørt foreldre si «Nå må du gjøre leksene dine, ellers må du gjøre dem senere, i stedet for å leke ute med venner»? Eller har du kjent på den følelsen av at YES nå er jeg endelig ferdig med leksene for resten av uka? Tenk om hver dag kunne vært slik.

Skolen i seg selv er jo ikke så verst. Du drar til et sted hvor du møter venner, spiller fotball i friminuttene og lærer forskjellig stoff av flinke fagfolk. Så kommer du hjem og må fortsette med oppgaver uten venner og lærere. Og hvis du tenker deg om, skjønner du nok at det ikke er like lærerikt.

Skoler som har prøvd det leksefrie konseptet har fått bedre trivsel og karakterer. Hvis du er uenig er det bare å søke opp, for nesten hver eneste artikkel sier at frihet fra lekser gir bedre resultater, humør og konsentrasjon på skolen. Kan vi ikke høre på disse tallene og ikke bare undersøke for moro skyld? Når skal vi ta dem seriøst eller i bruk? La fritid være fritid og skole være skole.

Dette må skolene som bestemme. Skolelederne har faktisk rett til å si selv at vi vil ikke gi lekser, elevene kan ikke bestemme det, men likevel er det oss det går utover. Så hvorfor ikke høre på oss, og meningene våre? For ting er ikke bare sånn de er. De er bestemt og kan bestemmes på nytt. Resultatene lyver ikke, de er sanne og viser til bedre og morsommere skole.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke