Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
SkoleSTART: Behov for lese-, skrive- og regnegaranti i skolen. FOTO: TROND LILLEBO
 
Lese-, skrive- og regnegaranti i skolen
En vedvarende utfordring i norsk skole, er at for mange ikke fullfører videregående opplæring.

0
Publisert: 17.aug.2015 04:00
Oppdatert: 17.aug.2015 07:28

MENINGER

Og den viktigste årsaken er at elevene ikke har gode nok grunnleggende ferdigheter med seg fra grunnskolen. Sist uke lanserte Arbeiderpartiet «Lese-, skrive- og regnegarantien» i alle Arbeiderparti-styrte kommuner i landet. Det betyr at alle elever som kommer inn under bekymringsgrensen i lesing og regning på 2.trinn, skal få et ekstra tilrettelagt opplegg og systematisk oppfølging. Kartleggingsprøver på 2. og 3.trinn skal følges opp systematisk av lærere og skoleledelse, slik at de elevene som trenger det, blir fulgt opp.

Dette er tiltak som heldigvis allerede i stor grad blir gjort i Hamar-skolen. Men så lenge Høyre/Frp-regjeringen ikke utjevner skattesvikten i kommunene, er det vanskelig for noe parti i Hamar (vel og merke hvis man ikke benytter seg av valgflesk-lovnader), å love de ekstra stillingene man hadde trengt for å sikre dette tiltaket fullt ut. Man kan merke seg at det i Arbeiderpartiets alternative budsjett for 2015 var satt av 104 millioner kroner til kommunene for å sette i gang garantien.

Hamarskolen er en veldig god skole. Et nylig oppjustert kommunebarometer viser at Hamar har landets 8. beste grunnskole. Kriteriene for målingen er avgangskarakterer i ungdomsskolen, resultat på nasjonale prøver, utdanningsnivå på lærere og SFO-ansatte, trivsel, andel elever med spesialundervisning og leksehjelp samt frafall i videregående skole.

Hamar Arbeiderparti vil følge opp det gode arbeidet i Hamarskolen og mener lese-, skrive- og regnegarantien vil være med og sikre at ingen elev faller utenfor. Klarer vi å være tidlig til stede, kan vi forebygge. Tidlig innsats lønner seg. Det er lov å ønske seg mer penger til skolen, men i en trang kommuneøkonomi kan det være omprioriteringer av stillinger og midler til småtrinnene som er løsningen.

Personlig håper jeg på regjeringsskifte om to år. Når man ikke gir skattelettelser for de rikeste, kan man både satse på videreutdanning og flere lærere i skolen. Og flere lærere er en nødvendig forutsetning for at flere elever skal få systematisk oppfølging. Å gi unge et godt fundament tidlig, er uhyre viktig. Det må jobbes systematisk og grunnleggende med tidlig innsats over flere år og da må den politiske ledelsen legge til rette for at lærere får tid til å følge opp alle elever.

Lærere jeg kjenner, forteller meg ofte at om de bare hadde hatt mer tid, kunne de fulgt opp elevene litt bedre. Høyre mener det største problemet er at lærerne mangler kunnskap – jeg tror faktisk lærerne mest av alt mangler tid. Flere lærere virker, og direkte kontakt mellom lærer og elev er helt avgjørende.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke