Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Leve sentrums viktigste rekreasjonsområde
Befolkningen i Hamar sentrum er naturlig knyttet til bryggelivet, badelivet, båtlivet, båthavnene, fiskelivet, – ja, i det hele tatt kontakten med vannet, enten det er islagt eller åpent. Leve sentrums viktigste rekreasjonsområde!

0
Publisert: 18.mai.2016 04:01
Oppdatert: 19.mai.2016 09:55

Livet med Mjøsa og vannet kjennes nært og trygt for hamarsinger. Det er et yrende båtliv, badeliv og fiskeliv gjennom generasjoner som tegnes i «Hamar-bøkene». «Fiskebåter lå tett langs stranda, fra brygga, via Høiensalsodden til «Kokeriet» og «Brygge».

Så kom jernbanesporet og fiskelivet ble forstyrret. Etter hvert døde det ut. Men en avart gjenoppsto midlertidig rundt 1955. Da skjøt de nye boligblokkene opp og ut kom guttungene. I alle størrelser og fasonger ga de seg til å hale opp dass-mort fra kloakkutslipp ved brygge. Og storfisken – den kunne hentes i Mjøsa. Garvede og dreggende hamarsinger av i dag er de beste eksemplene på hvor mye dette livet betyr for dem.

Hamarsinger har i generasjoner valfartet til Skibladnerbrygga. «Mjøsas hvite svane» har i 160 år møtt dem trofast ute i fjorden med kanonade, vimpler, damp og hese hvin.

I dag står turistbussene tett i tett på bryggeområdet. Særlig den eldre garde turister er ivrige etter å komme seg utpå vannet.

Om en drøy måned kan du atter shorts-dingle fra pølsebua på brygga, og se i retning Skibladner, forbi blomsterurnene, sitte på benk og spise is.

Joda, du kan sikkert dra kjensel på den samme lune gubben fra i fjor, – den uniformskledde og staute kapteinen som vil vinke til det unge mannskapet sitt ved rælingen og rope: «Sett landgangen ut!»

Og trossa – den litt skumle trossa, vil deise i bryggebetongen, et godt stykke unna deg, som den alltid gjør nå til dags.

Du ønsker å ta et nært farvel med den prektige skuta i det den legger fra. Du vil se detaljer, oppleve skovlhjul som tar tak og vann som fosser. Kjenne heten fra dampkjelene, høre skipsklokka, den samme gamle skipsklokka. Du tar plass helt ute på bryggekanten med kameraet ditt. Fra underdekket siver en sommervarm bris av matservering mot deg, hvis du er heldig med værdraget. Kanskje skulle du likevel booke deg en tur denne sommeren, tenker du ...

Snart er høysesongen her. Mjøsa vil snart være breddfull av sommerlunkent badevann og blomsterstøv. Hinkende og dansende småunger i søndagsstas vil gumle Kroneis og pinneis som forsvinner mellom hendene deres. Omsorgsfulle mammaer med fanget fullt av hvite papirservietter vil snart komme småløpende.

Området fra «Sea-Side» til bryggeriundergangen danner en helhet og et helt unnværlig rekreasjonsområde for sentrums-befolkningen.

Fire «tekniske tegnere» ønsker seg likevel jernbanealternativ «vest» og mener at Skibladnerbrygga med et tastetrykk kan legges til Plan B, nemlig taket av «tuben» ute i bukta.

«Med en slik løsning trenger ingen innbyggere å bære belastningen ved at bydeler blir rasert», «tastetrykker» de i sine avisinnlegg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke