Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
GODT LIV: Innsenderen stiller spørsmål ved hvilke holdninger vi har til behandling av griser.
 
Lever grisene i Norge et godt liv ?
DYREVELFERD: Lederen i HA, 5. juli, viser til NRKs avsløringer av grov og voldelig dyremishandling i norske grisefjøs.

Publisert: 09.jul.2019 11:01
Oppdatert: 09.jul.2019 11:09

HA skriver «Det er bra at vi blir kjent med at det finnes bønder som ikke sørger for god dyrevelferd» Med det retter HA skytsen mot enkeltbonden. Enkeltbonden som bare er et lite ledd i et sammensurium av sameier i alle mulige varianter, kan ikke lastes alene for de holdningene og den praksisen som gjennomsyrer norske griseproduksjon. Tvert imot må vi se større på det.

Et av sameiene- Norsvin-er eid av norske svineprodusenter. De skriver på sin hjemmeside: «Norsvin tar sterk avstand fra hvordan dyrene behandles og holdningene som framkommer i filmen».

Norsvin står fram som et viktig fagsenter. I et av sine undervisningsopplegg, riktignok fra 2015, oppfordrer Norsvin til å «slå i hjel all drittgris». Et slikt språk, attpåtil skriftlig, viser med all tydelighet hvor de dårlige holdningene stammer fra- nemlig fra Norsvin selv.

Et annet eksempel på et sameieresultat er Animalia, som er eid av Nortura SA og Fjørfebransjens landsforbund. De har begynt å kalle seg bransjenøytrale, men har sin fremste oppgave i å styrke kjøtt og eggproduksjonen.

Så mens Norvin har avlet fram ei superpurke som føder langt flere grisunger enn hun har både spener og melk til, noe som resulterer i det som Norsvin kaller «drittgris», har Animalia en oppskrift på hvordan bonden skal kvitte seg med «drittgrisen. «Bruk en jernstang, et treskaft eller en liten øksehammer og gi dyret et kraftig slag mot bakhodet. Alternativt kan man holde spedgrisen i bakbena og slå bakhodet hardt mot en stein eller en mur.»

Dette er bare starten på grisens korte og triste liv. Det den videre kan vente seg er et liv så langt unna sitt naturlige habitat som det er mulig å komme- nemlig i en trang betongbinge. Etter et halvt år er det over- og den siste reisen begynner. På slakteriet venter det dem «bedøvelse» i en gassfelle som er fyllt med co2 gass. Dette gir dem kvelningsfornemmelse og panikkangst.

Lederen i HA bekymrer seg for at dyrevernere skal menneskeliggjøre grisen, og skriver: « Vi bør være klar over at de som leder an i kampen mot svinebøndene, har andre motiv enn å gi grisene et bedre liv».

Her tar HA feil. Alle dyrevernere ønsker et bedre liv for grisen her og nå. Vi ønsker at grisen skal få komme ut og ha et liv i større frihet. Dyrevernere har ikke noe økonomisk motiv – eller noen andre fordeler knyttet til det å kritisere kjøttindustrien- tvert imot utsetter de seg både for hets og personangrep.

Det HA bør bekymre seg for er ikke at dyrevernere skal menneskeliggjøre grisen- de skal wheller bekymre seg over hva kjøttindustrien påfører bonden og hva det gjør med bondens menneskelige egenskaper – som medfølelse og omsorg.

Skal kjøttindustrien gjenskape tillit må store endringer til, men det første de bør gjøre er å legge til rette for at alle griser får komme ut!

Fram til da er livene til den norske grisen så langt unna godt som det er mulig å komme.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke