Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Liberal kort-slutning fra Europeisk Ungdom
EU-debatten

I et svarinnlegg 2. mai hevder Camilla Walstad fra Europeisk Ungdom at EU fremmer liberale verdier gjennom å skape økt handel. Dette blir akkurat som sukkerfritt godteri: Det smaker søtt, men du vet det ikke er ekte.

Under folkeavstemningen i 1994 jobbet Fremskrittspartiets Ungdom aktivt for et norsk EU-medlemskap. FpUs EU-romanse fra 1994, var et ekteskap som ikke kunne vare. For to år siden tvang skilsmissen seg fram på landsmøtet vårt. Mens FpU alltid har vært en forkjemper for liberal politikk, har EU endret kurs. EU anno 2016 er noe helt annet enn det var i ‘94. I dag er samarbeid er erstattet av overnasjonalitet, frihet med reguleringsvelde og åpenhet med lukkede dører. Det er ikke liberalt.

Les også: Liberal feilslutning fra FpU

Fundamentet til EU har tradisjonelt vært bygget på liberale grunnprinsipper. Da EU tok form etter 2. verdenskrig sto ønsket om mer handel og frihet sentralt. I nyere tid har unionen utviklet seg til å bli en slags “stat over statene”. Walstad skriver i sitt innlegg at EUs felles standarder på en eller annen magisk måte gir oss mer valgfrihet. Det stemmer ikke. EUs samkjøring av standarder på varer skaper mindre variasjon og alternativer, noe som gir mindre valgfrihet for folk flest.

Dessuten er flere av EUs regler uegnede for norske forhold. Et eksempel er EUs reglement på mopeder som tilsier at ingen mopeder skal kunne kjøre over 45 km/t. Direktivet er tilpasset europeiske storbyer hvor mopeder blir brukt i trange og folksomme gater. Når samme regel blir gjeldende i Norge, hvor mopeder i større grad blir brukt på landeveier er resultatet dårligere trafikksikkerhet og mindre valgfrihet til mopedbrukeren. Definisjonen på begrepet frihet varierer fra høyre- til venstresiden i politikken. Som liberalist ser jeg frihetsbegrepet som frihet til å ta valg uten påvirkning fra politikere og byråkrater. Det er ikke EU en pådriver for.

Walstad hevder dessuten at EU fremmer mer global frihandel. Tallene forteller en annen historie. Mens Norge importerer 96 prosentav alle industrivarer tollfritt, ligger EU på skarvelige 60 prosent. EU er ikke en pådriver for mer global frihandel. Gjennom de siste årene har EU gått utenfor WTO for å framforhandle egne avtaler om markedsadgang. På den måten blir utviklingsland ekskludert fra å ta del i «det indre markedet». Det mest aktuelle eksempelet er i TTIP. Lignende avtaler har tidligere blitt forhandlet i WTO, men resulterte i forhandlingsstopp. EU svarte med å simpelthen operere utenfor hele WTO.

Internasjonale utfordringer krever samarbeid – ikke overnasjonalitet. FpU dyrker de ideologiske verdiene i fremskrittsbevegelsen. Dersom Frp skal fremme ekte liberalistiske grunnverdier, så burde de si nei til EU.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke