Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Tomme tribuner: Ordfører Einar Busterud i Vikingskipet.
 
Ligger Hamars fremtid i fortiden?
Det er så busta reiser seg, av ren euforisk glede, når Hamars profilerte og entusiastiske ordfører redegjør for sine fremtidsplaner for byen. (HA 11. november) Med litt ettertanke detter busta fort ned igjen.

Publisert: 17.nov.2017 15:15
Oppdatert: 17.nov.2017 15:20

Norsk Tipping ankom en beskjeden og uanselig liten by tidlig på 1970. Sareptas honningkrukke, for menigmanns kapitalistiske drømmer, burde blitt et turistmål nummer en for alle landets lottospillere. Slik ble det ikke, bortsett som et lite hastig stopp før Lillehammer.

Supplementby til OL- Lillehammer ble heller ingen turistmagnet. Hamar fikk Vikingskipet, mest kjent for sine tomme tribuner under skøyteløp, mens ishallen holder hevd med NRKs årlige idrettsgalla. Alltid noe å glede seg over. Handel, sier Busterud, er en forutsetning for byutvikling, og priser kjøpesentre som motoren. Slik ble byens gågate til et forbilledlig og fredelig fristed for reflekterte mennesker, som kan nyte ro og meditasjon, uten et evinnelig kjøpepress. Bymennesker trenger også sosial harmoni, fri for urbane stressymptomer.

Jordbruk er jo ikke akkurat egnet til byens livskvaliteter og utagerende natteliv. Derfor fikk vi SMAT-planen, som effektivt satte en stopper for Hamars bidrag til eksistensiell næring. Nå surves det for at noen arealer fremdeles står ubrukt og hindrer den urbane velstand. Ordføreren beskylder omliggende kommuner for urent trav. Byen makter ikke å konkurrere om nok arealer for asfalteringen av åker og eng.

Busterud meddeler sine bysbarn om at det gjøres betydelige inngrep. Hamar skal være best med et inkluderende, inspirerende og attraktivt bosted, nok en honningkrukke for mulige innflyttere, dermed basta.

Hamar gjør det visstnok best på alle landets statistikker og omdømmeundersøkelser. Dette forplikter og byen soler seg i Norges mest impotente parker, gågate og springvann. Til og med det kommunale famøse stupetårn klarer å hevde seg høyt i molbo-identitet.

Hamar er omgitt av urasjonelle kommunegrenser, sier ordføreren og sutrer over at det egentlig er tre andre kommuner som bestemmer byutviklingen. Huff da. Hamar tok jo hele Vang kommune, nettopp av hensyn til fremtidig byvekst. Den forventede urbanisering opp mot Gåsbu, på folkemunne kalt Gåsebyen, med en fasjonabel solrik beliggenhet og egnet byggegrunn ble aldri realisert.

Busteruds politiske elite bør tenke litt over fordums visjoner og heller forholde seg til geografiens muligheter. Planene for en ekspansiv innlandshovedstad og byutvikling ligger muligens begravd i fortidens arkiver.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke