17. sep
Likestilling: Pappaer med små barn er ikke utrydningstruet, protesterer Katrine Aurland.Foto: Jan Haas, NTB scanpix
 
Likestilling er ikke å favorisere pappa
Anette Trettebergstuen er en av mange politikere som er svært opptatt av likestilling. Det er fint det.

0
Publisert: 22.feb.2016 04:00
Oppdatert: 22.feb.2016 04:00

Meninger

Men likestilling er ikke å favorisere pappa. Likestilling er å gi de samme mulighetene uavhengig av kjønn.

Jeg synes også tallene Trettebergstuen presenterer i sitt innlegg i HA er misvisende. I følge lett tilgjengelig informasjon fra NAV var det flere pappaer som «kun» tok ut kvota på 10 uker. Nå har den endelige statistikken kommet, og bildet er ikke endret betydelig. Bildet er imidlertid ikke så svart som det hun hevder i sitt innegg. Det har vært en trend i alle år at de fleste tar ut kvota, dette fordi man er avhengig av å bruke alle ukene familiene har til rådighet.

Selv om regjeringen har redusert den påtvungne fedrekvoten var det i 2015 allikevel var flere papper enn noen gang som tok ut mer enn 71 dager (14 uker). I 2014 tok 6,6 prosent av pappaene ut mer enn 71 dager, og i 2015 var denne andelen økt til 7,6 prosent. Det er ingen stor økning, men den viser at det bildet Arbeiderpartiet prøver å tegne ikke er reelt.

Statistikk kan leses på flere måter, enkelte bruker dessverre statistikk som en fyllik bruker en lyktestolpe, til støtte i stedet for opplysning. Jeg foretrekker opplysning og er i alle fall fornøyd med at over 23 prosent av pappaene tok ut 70 dager, eller mer i 2015, mot 24 prosent i 2014, dette er i alle fall ikke tall som taler for at pappaer med barnevogn er noen utdøende rase som Trettebergstuen hevder.

Fremskrittspartiet tror det er familiene, ikke politikerne som best vet hvordan permisjonen bør fordeles. Ingen familie er lik, og derfor bør også systemet være så fleksibelt og valgfritt som overhodet mulig. Unntaksordningene er ikke fleksible nok i dag. Et eksempel er at man kun får utsettelse på kvoten om man har 100 prosent jobb, jobber du i en deltidsstilling får du ikke utsatt permisjonen.

Dette er diskriminerende ovenfor de som ikke har fulltidsjobb, men som ønsker å være hjemme med barna sine når hverdagen tillter det, ikke når politikerne har bestemt det.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke