Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
Oppdragelse: Begge foreldrene har plikt til å følge opp barna.Foto: Frank May, NTB scanpix
 
Likestilling i oppdragelse bra for gutter
Likestilling er ikke bare en rett for en av foreldrene. Begge foreldre har plikt til å følge opp barna på det følelsesmessige planet, særlig guttebarna.

Publisert: 10.sep.2017 22:51
Oppdatert: 10.sep.2017 23:09

Guttebarn trenger å bli kjent med sine egne følelser for å bli medfølende og ansvarsfulle. Her er både far og mor viktige som rollemodeller. Voksne menn kan benekte at det å gi uttrykk for følelser er viktig. Sterke, handlende menn kan synes at følelser er tegn på svakhet. Men se på alle gutter som bråker i klasserommet og mobber andre. Det er helt åpenbart at guttebarn trenger et modig farsbilde. En far som lærer guttungen å bli kjent med egne følelser, slik at han kan bli medfølende og lære om konsekvenser for egne handlinger.

Når en mor sier til de voksne sønnene sine at de skal holde seg varme og tørre på beina, så er det ikke bare formaning, men omsorg hun har i tankene. Det er medisinsk bevist at hvis sønner putter beina i kaldt vann i femten minutter, aktive sønner gjør jo det, så trekker blodårene seg sammen i nesehulene deres, med svekket immunforsvar som resultat.

Dette vet mødre alt om. Hun har sagt det tusen ganger før, men det har liksom aldri slått helt gjennom. Følger ikke pappa opp konas konsekvensanalyser? Eller har pappaer vondt for å vise omsorg når guttungen ligger med nesen i været og termometeret stikkende ut av stompen? Hvordan skal sønner lære å bli medfølende hvis de bare får høre fra far at de må være harde og tøffe?

Livet viser at kvinner er samfunnets velgjørere. Menn er selvsagt også velgjørere. Men på ett eller annet punkt i menns liv kan strenghet, krav og nøkternhet tippe over. Noen menn kan kanskje føle seg til overs fordi noen kvinner knytter barna for sterkt til seg.

I stedet for å ta diskusjonen, kan menn stadig være på vedhogst, leve på tørre knekkebrød og strukturerte tanker, helt til kone og svigers kommer i underskudd, barna er på vidvanke og alarmen uler i heimen. Da gjelder det for foreldre med guttebarn å være på vakt. Da befinner mor og far seg på hver sin planet i hvert sitt univers, som Bjørn Eidsvåg synger om.

Kvinner er så heldige at de er nær det levende livet, de bærer det i seg og føder det. De holder liv i barn, familie og slekt fra vugge til grav. Med blankpussede kaffekanner og ferske kringler med melis skrider kvinner til verket. Kvinner pynter. Kvinner kommuniserer. Kvinner viser medfølelse. Kvinnen har mulighet til å løfte menns sexpress opp et hakk, til medfølelse. Et sex-fiksert samfunn trenger nærhet og trygghet. Kvinners og menns ansvar for guttebarns oppdragelse er ikke å kimse av. De kan sammen skape et helt univers av gode ledetråder.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke