15. sep
 
Likestilling med røtter

Publisert: 23.jan.2019 13:32
Oppdatert: 23.jan.2019 13:56

Utvidet regjering med ny plattform har skapt mye baluba enda vi bare skriver 23 dager inn i 2019. Engasjementet stiger, mange måneder før kommunevalget i september.

Det koker i norsk politikk, og det skal det også gjøre. Men, en ting plager meg: Det er at likestillingsparolene står i sterk motvind. Og jeg lurer på om de er sterkt nok forankret til å stå stormen igjennom. Har de godt nok feste til at Ropstad, Jensen og Solberg ikke klarer å røske de opp med røttene?

Jeg giftet meg med mannen jeg elsker i 2016. I helgen ble jeg minnet på at det er en rettighet jeg slett ikke skal ta for gitt. Og jeg tviler på om det som litt flåsete kan kalles «homokampen» har godt nok fotfeste til å stå støtt igjennom neste slag. Felles ekteskapslov var en viktig SV-seier i 2009, men på 10-årsdagen er den altså truet.

I 1978 ble loven om selvbestemt abort vedtatt. Det var en likestillingskamp drevet av kvinner, for kvinner. 40 år senere er også den truet og vi må ta opp kampen igjen. I høst gikk tusenvis av mennesker i gatene for å si i klartekst at abort som forhandlingskort ikke er greit. I Hamar samlet demonstrasjonene nærmere 300 mennesker.

Er 10 år lenge nok til å slå røtter? Hvor lange og sterke blir røttene på 40 år? Regjeringen røsker og drar i stammen, og er forberedt på å ta fram øksa – likestilling skal ikke stå i veien for makta de ønsker seg. Det må vi stoppe. Jeg vil beskytte disse rettighetene. Jeg vil forvalte dem med omhu, kløkt og ærverdighet. For mennesket er skjørt på lik linje med furua på fjellet. Høstens kamprop og vinterens sirener må være bevis nok på at Norge trenger å endre sin politiske kurs. Og vi starter med kommunevalget.

I disse dager stiller vi lokalpolitikere oss på startstreken, klare for valgkamp. Jeg håper denne valgkampen løfter de viktige debattene inn i hjemmene våre, skaper diskusjoner rundt kjøkkenbordet og engasjement på arbeidsplassene. Jeg håper på et bredt ordskifte som tar hensyn, viser respekt og peker på gode løsninger.

For vi må lytte til hverandre og samarbeide. Sammen kan vi hindre treet fra å falle, og hjelpe det til å vokse seg sterkere så røttene kan stå imot neste storm. Vi vil gjødsle med demokrati, engasjement og et ønske om å gjøre verden til et litt bedre sted.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke