Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Likestillingsmelding uten noen effekt
Likestillingsmeldingen er i utgangspunktet en bra oppskrift på hvordan vi kan oppnå likestilling. Men uten penger til ingrediensene blir det en mager og lite smakfull suppe.

Publisert: 26.okt.2015 04:00
Oppdatert: 26.okt.2015 08:28

Tidligere denne måneden la Solveig Horne fram stortingsmeldingen «Likestilling i praksis. Like muligheter for kvinner og menn». Meldingen representerer en omfattende kunnskapsbase og er en god beskrivelse av likestillingsutfordringene i Norge.

Analysene er korrekte, satsingsområdene viktige, og selvsagt må vi tenke langsiktig og målrettet. Men - oppfølgningen av de tilsynelatende gode intensjonene er ikke i samsvar med utfordringene som beskrives. Regjeringen må gjerne tegne en månerakett, men med en symaskinmotor om bord blir det ikke noen månelanding.

10 millioner kroner til fem tiltak er det regjeringen mener skal til for å styrke likestillingen i Norge. Vi på Likestillingssenteret mener den svekkes. Ikke fordi tiltakene i seg selv er feil eller uviktige, men fordi det ikke er en langsiktig og målrettet strategi som ligger til grunn.

Tiltakene er fragmenterte og symbolpreget mer enn prinsipielle og langsiktige. Norge er kommet langt når det gjelder likestillingsrettigheter, men det er tiltakene som koster, og her viser regjeringen lite vilje til å følge opp med annet enn småpenger.

Paradoksalt nok har stortingsmeldingen fått navnet «Likestilling i praksis», uten at noen av tiltakene bidrar nevneverdig til det. Vi som jobber med likestilling i praksis hver eneste dag vet at likestilling ikke kommer av seg selv.

I lys av dette er det urovekkende at statsråden avfeier ideen om regionale likestillingssentra som «byråkrati». Det Horne kaller byråkrati er fagteam som skal sørge for at private og offentlige institusjoner har kunnskap og kompetanse til å gjennomføre likestilling i praksis.

Flere undersøkelser viser at mange tjenesteutøvere ikke er bevisst likestilling. Resultatet er ubevisste handlinger som opprettholder kjønnsroller. Et langsiktig og målrettet likestillingsarbeid krever et apparat der noen har fagkunnskap og erfaring, som jobber langsiktig og som er pådrivere.

Internasjonalt skamroses Norge for sitt likestillingsarbeid, men allerede for ti år siden ble Norge kritisert av FN (CEDAW) for å ikke ha et utøvende likestillingsapparat med regionalt nedslagsfelt. Gjennom å overføre forskning til praktisk gjennomføring, bidrar Likestillingssenteret til økt likestillingsbevissthet hos folk.

Vi jobber bredt og systematisk i tråd med nasjonale føringer. Gjennom fokus på likestilling i folks hverdag, representerer vi et praktisk likestillingshjelpemiddel, altså motsatsen til det byråkratiet statsråden er redd for.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke