17. sep
NEDBYGGING: Fra den første byggingen på Linåkeren for snart to år siden.
 
Linåkeren metter ingen
Linåkeren metter ingen. Velthagen vil heller ikke lengre kunne bidra til vårt matfat, begge er satt under destruksjon på boligbyggingens alter.

0
Publisert: 26.sep.2015 04:00
Oppdatert: 26.sep.2015 07:54

MENINGER

Vold gård er opphørt å eksistere og markedsføres nå som attraktivt bosted med stor kulturell historikk, intet mindre. Om Hamar kommune og OBOS ønsker å markere FNs jordvernår 2015 på denne måte vites ikke, men det er noe rav ruskende galt i den politiske føring og byplanlegging når produktiv matjord prioriteres til boliger på bekostning av vårt matfat.

Rolf Berntsen, en ihuga politisk skribent og fanebærer for Aps maktposisjon, har som pensjonist plutselig oppfattet den kommunale rasering av matjorden. Underlig nok først etter at Ap mistet sin maktposisjon er det betimelig å utdype stor frustrasjon over en mulig fremtidig jernbanetrasè over Børstad gård. Det er prisverdig at han viser et så stort engasjement i herværende spalter, bare så inderlig synd at han ikke brukte tidligere posisjon til å fremme sin bekymring over politisk dårskap.

Berntsen retorikk er banal i sin fremstilling, Hamar Ap har systematisk nedbygget matjord helt siden byen ble grunnlagt. Ironisk nok ved at 400 mål av Storhamar gård den gang ble anektert til et bysenter har denne prosessen vært bærende for byutviklingen. Selv ikke utvidelsen hvor Vang ble innlemmet, nettopp grunnet plassmangel for en ønsket byutvidelse, har politikere eller deres byplanleggere benyttet anledningen til ekspansjon utenom dyrkbar jord. Det må være noe fundament galt i hodet på folk som bevisst unngår å bygge på stein fremfor matjord, eller er politikere kun en marionett for øyeblikkets ekstase.

Det er ikke nødvendig å ramse opp hvordan vi utvikler vårt samfunn til personlig velstand uten innhold eller hva det er som skjer med vår evne til å brødfø en økende befolkning. Ei heller hvordan vårt levesett forringer jordens evne til å kunne bibeholde matproduksjon. Derimot blir vi overveldet av alle festtaler om viktigheten av vekst og materiell velstand og en påtatt bekymring over tapt matjord. Ord, ord..

Fremfor å benytte skyttegravteknikk ved å ligge langflat med verbal kanonering bør heller Rolf Berntsen komme ut av dette retoriske tøvet. Han må påvirke eget parti til å avgi en bindende resolusjon på at all matjord i Hamar kommune heretter i praksis er totalt fredet område. Likeledes arbeide for at dyrkbar jord legges under riksantikvarens beskyttelse. Fra en slik bastion kan han rette et legitimt skyts mot sine politiske opponenter. Lykke til, mat er en eksistensiell nødvendighet, også for den fremtidige velferd og velstand.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke