Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Litt spesielt, Erna
Husker du 8. mars 2014 da tusenvis av norske kvinner gikk i tog i protest mot regjeringens forslag om å gi leger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort? Selv i Norge i vår tid kunne det skje at høyresida gikk til angrep på norske abortrettigheter.

Publisert: 11.okt.2016 19:02
Oppdatert: 11.okt.2016 20:06

I 2014 kalte statsminister Erna Solberg vårt engasjement mot reservasjonsrett for fastleger for «litt spesielt». KrF-nestleder Dagrun Eriksen mente det hele var «egoisme», «trist og pinlig». Eriksen og Solberg pekte på fattige kvinner i utviklingsland som har det mye verre enn en norsk kvinne som møter en tverr abortmotstander på legekonsultasjon.

Ja, det et sant. Da er det mer enn «litt spesielt» at Solbergs regjering, som støttes av KrF, kutter i arbeidet nettopp for trygge aborter ute, samtidig som de misbruker disse kvinnenes situasjon som begrunnelse for sine forsøk på å reversere abortkampen her hjemme.

Solberg vet at uten rett til å bestemme over egne kropp, har ikke kvinner frihet. Regjeringen vet at makt og kontroll over kvinner og jenters seksualitet, er av de mektigste maktsymboler i verden. Kultur, religion og tradisjon som går på livet løst for kvinner misbrukes i alt fra familiepolitikk til internasjonale storkonflikter.

47.000 kvinner dør hvert år som følge av utrygge aborter, de aller fleste i utviklingsland. Men også i Europa mangler kvinner rettigheter og i Polen ønsker regjeringen å frata kvinner rett de har hatt til abort. Angrep på abortrettigheter skjedde altså ikke i et politisk vakuum,

Nesten halvparten av alle aborter i verden, over 20 millioner aborter, skjer i skjul og på en farlig måte. Nesten sju millioner kvinner i utviklingsland blir årlig behandlet for komplikasjoner fra usikre aborter.

Mangel på trygge aborttilbud hindrer ikke aborter. Tall fra Verdens Helseorganisasjon viser at det er ikke er stor forskjell på abortraten i land hvor det er lovlig og ulovlig. Alternativet til trygg abort er en farlig abort med risiko for liv og helse. Mange jenter og kvinner lever med smerter og skader etter å ha utført aborter på seg selv. Tenk på det. På seg selv. Slik var det i Norge før også.

Erna Solberg har varslet at de avslutter og nedskalerer inngåtte i avtaler med organisasjoner som redder liv i arbeidet for trygg abort. For eksempel gjelder det varslet kutt i den norske støtten til International Planned Parenthood Federation (IPFF), en organisasjon Norge har samarbeidet med i mange år. Resultatene er gode. Norad rapporterer at organisasjonen og deres partnere i 2014 ga 50 millioner ulike tjenester til kvinner og jenter, slik som tilgang til prevensjon, informasjon om abort, god seksualundervisning, abortrådgivning og tilgang til trygge aborter. Nesten halvparten var unge jenter under 25. Samarbeidet med IPFF fram til 2014 antas å ha avverget 677 000 utrygge aborter. Er det ikke viktig nok?

Norge har tradisjonelt vært en av få land som har turt å kjempe for trygge aborter både gjennom støtte til organisasjoner, alliansebygging, forskning og gjennom å heve vår røst internasjonale forhandlinger. Da SV satt i regjering økte vi innsatsen, tok til motmæle. Det må til for abort er tabu og tabu tar liv.

Derfor er kuttet nå så alvorlig for det står ingen kø andre land klar til å være modige og kjempe fattige, sårbare og maktesløse unge jenters sak.

Solbergs kutt rammer fattige kvinner mens de er i på sitt aller mest sårbare og maktesløse. Da blir deres eneste utvei strikkepinnene. Det må Erna Solberg rette opp.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke