17. sep
Senterpartiet: Gjenvalgt leder Trygve Slagsvold Vedum får spørsmål etter helgens landsmøte.Foto: Jan Kåre Ness, NTB scanpix
 
Livet på innsiden av ostemurene
Senterpartiets velgere holdes fanget innenfor høye murer av norsk ost.

Publisert: 24.mar.2015 04:00
Oppdatert: 24.mar.2015 07:02

MENINGER

Livet på innsiden preges av særnorske regler, og en virkelighetsforståelse som gjør det vanskelig å leve et liv i den virkelige verden. I sin tale til Landsmøtet fredag sist uke, kom Slagsvold Vedum med velkjente angrep på Høyre, og beskyldte regjeringen for å «demontere de norske lokalsamfunnene».

Strukturendringer i samfunnet har alltid vakt debatt, men det blir for naivt å hevde at strukturendringene i politiet eller i helsesektoren nærmest er bevisst rasering av norske lokalsamfunn, slik Vedum gjør. Høyres ideologi er tuftet på storsamfunnets ansvar for å sørge for at jeg og du som enkeltmennesker får den hjelpen vi trenger når vi trenger den. Derfor er det viktigere å finne strukturer som bringer politiet nær innbyggerne når de trenger det, enn å opprettholde kontorer og ressurskrevende strukturerer som tapper politiet for handlekraft.

Gjennom politireformen ønsker Høyre at det i større grad skal legges til rette for at innbyggerne opplever en realistisk nærhet til politiet i hele landet. Hedmark har flere grenseoverganger til EU i øst, og ligger i umiddelbar nærhet av hovedstadsområdet. Økende fare for terror, menneskehandel, narkotikasmugling og avansert økonomisk kriminalitet krever at politiet innretter ressursene sine på en ny måte. Kriminalitet av et slikt omfang må løses i kompetansefellesskap som kjenner både lokale, regionale, nasjonale og internasjonale forhold. Dagens strukturer og ressursbruk støtter i for liten grad opp om dette behovet.

Nærmest som en refleks hører vi Senterpartiet rope om at alle lokale sykehus må bevares. I en strukturdebatt som har pasienten i sentrum, og ikke lokal sysselsetting, blir Vedums utgangspunkt for debatten helt feil. Vårt ansvar er å sørge for at innbyggerne sikres rask og faglig god hjelp. Spesialiserte helsetjenester koster mye penger og krever forskningsbaserte miljøer. Dette betyr at det ikke er realistisk å opprettholde alle sykehus.

Deler av løsningen ligger i å styrke infrastrukturen rundt pasientene for å sikre tilgang til riktig behandling så fort som mulig. Dette kan være både transporten til behandlende enhet, men også en tettere personlig oppfølging ved for eksempel kreftdiagnoser. Strukturene skal gjøre veien kort for de varme hendene og de kloke hodene pasienten trenger.

Verden går fremover og Norge er ikke noe unntak. En kommunestruktur fra 1965 er for oss i Høyre ikke et problem i seg selv, men når vi ser at vi ikke lenger vil være i stand til å opprettholde et skikkelig tjenestetilbud til innbyggerne med dagens struktur, må noe gjøres. Norsk økonomi går fra særstilling til omstilling, og det er store sikkerhetspolitiske utfordringer i Europa. Fra norske lokalsamfunn drar mennesker i krig for IS. Norge trenger mer enn noen gang å rette blikket mot verden rundt oss. Hvem skal kjøpe norsk fisk og norske landbruksvarer i fremtiden? Hva er forutsetningene for at vi har fred i Norge?

I denne sammenhengen synes jeg Senterpartiet minner om en gjeng med togrøvere fra en westernfilm. De kobler av jernbanevogna med gullbarrer og oppfører seg som om de ikke er avhengige av noen andre enn seg selv. Dersom vi skal fortsette en velferdsutvikling i Norge og Europa som sikrer stabilitet og verdier for de neste generasjonene, må vi koble oss på resten av toget og være med der det skjer.

Jeg oppfordrer Slagsvold Vedum til å demontere ostemuren og se at det finnes liv på utsiden av Senterpartiet. Det går til og med an å sakke med oss fra den blå planeten, -kanskje finner vi på noe lurt sammen?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke