hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Livsglede for eldre
Ved siste kommunevalg i Hamar hadde Pensjonistpartiet tatt inn en programpost om at vi vil arbeide for å spre livsglede for eldre.

0
Publisert: 25.mai.2016 04:09
Oppdatert: 25.mai.2016 04:09

Meninger

Under PPs fylkesårsmøte i februar ble det vedtatt at Pensjonistpartiet i hele fylket skal arbeide for dette. Og hvem skulle være mer opptatt av at alle eldre får en glad alderdom om ikke nettopp vi? Glede gir helse.

Lev livet – livet ut! Dette er mottoet for livsgledebølgen som de siste årene har rullet inn over hele Norge. Stiftelsen Livsglede for eldre (LFE) ble opprettet i 2006 av to sykepleierstudenter som ville gjøre mer mulig i eldreomsorgen. Det handler om noe så enkelt som å gi pleietrengende eldre påfyll av glede i hverdagen. LFEs visjon er:

1. Livsglede for alle eldre.

2. Gi liv til årene og fremme lysten til å leve.

3. Alle eldre skal ha en glad alderdom og en god og meningsfull hverdag.

LFEs mål er at «livsglede for eldre» skal være tema i undervisningen på alle videregående skoler, høgskoler og universiteter. Faget skal bidra til at flere elever og studenter vil velge å jobbe innen eldreomsorgen etter endt utdanning. Det er utarbeidet en sertifiseringsordning for livsgledesykehjem i hele landet. Livsglede skal settes i system på lik linje med medisinering, ernæring og somatisk pleie. Her settes verdighetsgarantien ut i livet. Sykehjem som drives etter LFEs prinsipper opplever at arbeidsmiljøet blir bedre og sykefraværet går ned. Både måltider og stell blir mer harmonisk og går lettere når et sykehjem er livsgledesertifisert.

I de ni livsgledekriterier som skal følges, leser vi at alle som kan og orker det skal få komme ut i frisk luft regelmessig. Skoler og barnehager skal få være med å spre glede i hverdagene, og de eldre skal få anledning til å komme i kontakt med dyr. De skal også få mulighet til å opprettholde sine interesser, og det skal legges til rette for sang, musikk og kultur i hverdagen. Alt kan ikke nevnes her.

Trenger vi dette i Hedmark? Ja, selvfølgelig. Vi ligger bare så sørgelig langt etter andre fylker i landet. Trøndelag leder stort i Norge med 19 ferdigsertifiserte livsgledesykehjem og 28 sykehjem som er i oppstartfasen. I samme fylke er Livsglede for eldre inne i 25 skoler og 44 barnehager. Hedmark har bare 1 – en - livsgledebarnehage foreløpig. Den finner vi i Hamar.

Hedmarkinger, skal vi våkne opp og være med å spre glede i hverdagene til pleietrengende eldre? Vi har verdens beste venneforeninger ved sykehjemmene våre, og noen jobber frivillig på full tid for å glede andre. Hva driver dem? Jo, gleden over å spre glede. Flere av dem kan vise til både frivillighetspriser og mesterborgerbrev.

Men – det finnes alltid et men. Innerst i krokene og stuene på sykehjemmene våre sitter det alltid noen igjen når alle arrangementene pågår. Det er de som ikke har krefter til å delta lenger. Disse trenger også påfyll av glede! Det er plass for mange flere til å gjøre en innsats. Vil du være med?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke