17. sep
 
Livsnerve i Østerdalen

Publisert: 05.okt.2016 17:20
Oppdatert: 05.okt.2016 22:37

Campus Evenstad, Moelven Østerdalsbruket og Midt-Østerdal videregående skole (MØVS) er hjørnestensbedrifter og helt avgjørende for at det bor folk i Stor-Elvdal kommune, og i store deler av Midt-Østerdalen. Servicetilbud, kulturtilbud, butikker og kafeer, alt dette er viktige brikker i forutsetningen for å bli værende i et lokalsamfunn. Nå kan den videregående skolen bli nedlagt.

MØVS sørger for at nyutdannet ungdom, barnefamilier med og uten røtter til Østerdalen, professorfamilier, studenter, høgskoleansatte, jegerfamilier og friluftsfolk synes Koppang og Stor-Elvdal er et attraktivt sted å etablere seg. Attraktivt fordi de vet at i denne kommunen vil de kunne tilby barna sine en trygg og god oppvekst med full barnehagedekning, solid grunnskole- og videregående utdanning og muligheten til høyere utdanning helt opp på doktorgradsnivå om de skulle ønske det – alt sammen innenfor Stor-Elvdals kommunegrenser. Å vite at du har etablert deg på et sted der ungene ikke må flytte rett etter ungdomsskolen, men kan fortsette å bo hjemme til de er ferdige med 3-årig videregående skole. Å vite at man har denne muligheten er avgjørende for hvor en familier bosetter seg. Det er nemlig ikke mulig å bo hjemme hvis du må pendle opptil 90 km til skolen slik situasjonen vil bli om MØVS forsvinner.

Totalt 180 km hver dag er fryktelig langt, og dessverre er dette eneste alternativet om fylkeskommunen legger ned skolen. At Innlandet må legge ned videregående skoletilbud fordi det ikke er nok ungdommer til å fylle alle plassene i fremtiden er ikke vanskelig å forstå. Men derfra til å faktisk la denne nedskjæringen skje der det overhodet ikke finnes alternative utdanningstilbud fremstår som meningsløst, og vil ha fatale konsekvenser langt utover de rundt 170 elevplassene som skolen huser i dag. Det vil i løpet av svært få år medføre en flukt av barnefamilier ut av kommunen.

Vi på Høgskolens avdeling på Evenstad har i dag lett for å rekruttere svært dyktige medarbeidere som flytter til bygda. Akkurat nå vurderer vi 91 gode søkere til en professoratstilling. Vi ser en eventuell nedleggelse av MØVS som en utfordring for å klare å rekruttere gode faglige medarbeidere med familier til bygda. Studentene som i dag svært gjerne ønsker å etablere seg i Stor-Elvdal, enten med egne nystartede bedrifter eller i etablerte stillinger, vil ikke lenger ønske å etablere seg i kommunen fordi de vet de må flytte den dagen de får barn og disse skal inn på videregående skole.

Hvis MØVS forsvinner vil Stor-Elvdal kommune og hele Østerdalen miste et svært viktig ledd i utdanningskjeden. En nedleggelse av MØVS vil også gå ut over kompetansestillingene som i dag er knyttet opp mot MØVS avdelinger både på Koppang og på Nordstumoen. Slike kompetansestillinger er også svært viktige som potensielle arbeidsplasser for ektefeller til høgskolens ansatte på Evenstad. På Evenstad er det investert i bygg for over 200 millioner kroner, men vi er avhengige av et fullstendig samfunn for studenter, ansatte og besøkende. Vi utvikler oss hele tiden og har skyhøye ambisjoner – vi har blitt kalt Østerdalens Oxford, og har ingen planer om å slutte å utvikle avdelingen. Vi ansetter nå tre nye professorer, og har planer på flere ansettelser i årene som kommer. Vi skal rekruttere dyktige personer og fremstå som en attraktiv arbeidsplass. Vi kan ikke gjøre dette isolert og alene – vi må gjøre det i fellesskap med et levende lokalsamfunn.

Dekan HH avd. for Anvendt Økologi og Landbruksfag, Evenstad

Nestleder HH avd. for Anvendt Økologi og Landbruksfag, Evenstad

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke