Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Knutepunkt: Midtstranda, der vei og bane møtes og nær der folk bor.Foto: Trond Lillebo
 
Lokomotivet Innlandet
Jeg ser at Frps Tor Andre Johnsen vil binde mjøsbyene sammen med firefelts motorvei.

Publisert: 30.aug.2017 12:27
Oppdatert: 30.aug.2017 12:28

En besnærende tanke, men akk så naivt å tro at storsamfunnet vil prioritere to parallelle firefelts motorveier på begge sider av Mjøsa.

Da bør vi heller stoppe dagens planlagte E6-utbygging i Brumunddal, og så lager vi en ny trase for denne over Neslandet, og videre på verdens største trebru til Gjøvik. Derfra kan E6 fortsette i fire felt til Lillehammer. Da slår vi to fluer i en smekk, vi korter ned det totale antallet kilometer motorvei, vi sparer noen milliarder kroner, og vi korter ned reisetida mellom Hamar og Gjøvik med 20 minutter, uten at noen øvrige reisetider økes. Moelv kan kobles til systemet via eksisterende Mjøsbru på 1.420 meter.

Med jernbanen langs østre trase gjennom Hamar og ny stasjon ved Vikingskipet, åpner det seg videre enorme muligheter for Innlandet. Vel har helseminister Bent Høie, etter lokalt ønske, overført Kongsvinger, Sør-Odal og Eidskog til Oslo-regionen. Det er greit, men kommunene Nannestad, Hurdal og Eidsvoll bør da like naturlig overføres til Innlandet. Dette er kommuner med samme utfordringer som Innlandet, kommuner som ennå ikke har fått det store løftet etter Gardermoenutbyggingen.

I dette perspektivet blir det helt naturlig å legge fellessykehuset for Innlandet til Midtstranda i Hamar, midt i knutepunktet der veier og baner, og midt i sentrum der folk bor. Vel er det ikke sikkert dette er distriktspolitisk forsvarlig, men noen ganger må distriktspolitikken vike for fornuften. Å transportere 30.000 mennesker tre mil tilsvarer det å transportere 3.000 mennesker 30 mil og 300 mennesker 300 mil. 30 mil er det ikke til Hamar fra noe sted i Innlandet.

Derfor må fellesfunksjonene ligge der de fleste menneskene bor. Det er også med hensyn til de ansatte i fellesfunksjonene. Lokalsykehusene skal ikke legges ned, men de skal ha en annen funksjon enn i dag. Rutineoppdrag, undersøkelser og etterbehandling kan fortsatt skje lokalt. Og døden skal aldri sentraliseres.

På en så enkel måte kan Innlandet bli et lokomotiv i landet, men det kreves at vi beveger oss bort fra bakvendtlandet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke