17. sep
 
Løten Skytterlags aktiviteter ved Furusaga i februar

0
Publisert: 24.feb.2016 04:00
Oppdatert: 24.feb.2016 08:08

Hamar Arbeiderblad har den siste uken referert til naboklager på Løiten skytterlags «feltstevne» ved Furusaga 14. februar i år i Løten kommune.

Løten kommune hevder overfor HA at slik virksomhet krever tillatelser fra politite (Hedmark politidistrikt) og grunniere (Løiten allmenning). Slike tillatelser er åpenbart nødvendige, men på ingen måte tilstrekkelige.

Polititillatelsen i denne sammenheng gjelder kun til en vurdering av sikkerheten ved anlegget. Politiet har ikke hjemmel for å gi gyldig tillatelse til skyting. Slik virksomhet krever også en vurdering etter følgende reguleringer/bestemmelser:

GRANNELOVEN:

Ingen kan starte eller drive virksomhet som er til vesentlig ulempe for naboer.

MILJØVERNLOVEN

All aktivitet som medfører forurensning skal konsesjonsbehandles. Støy regnes som en slik forurensning. Konsesjonskravet kan ikke overstige 65 desibel, noe som tilsvarer lydnivået i en vanlig samtale. Miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Hedmark er konsesjonsmyndighet.

LOV OM HELGEDAGSFRED:

Det er helgedagsfred fra midnatt til lørdag/søndag til midnatt søndag/mandag. I dette tidsrommet er all støy i utgangspunktet forbudt, til og med fra plenklippere med motor. Politiet kan i særlige tilfeller gi dispensasjon fra denne bestemmelsen. Erfaringer fra skytebanene ved Rokoelva tilsier at Hedmark politikammer har en liberal praksis for å gi slike dispensasjoner.

KOMMUNEHELSELOVEN:

Kommunen skal tilse at beboere ikke er utsatt for helseskadelige påvirkninger/støy. Løten kommune har et samarbeid med nabokommuner for å forvalte denne loven. (Samfunnsmedisinsk enhet for Hamar-regionen).

STØYVEILEDEREN T1442

Miljøverndepartementet har utarbeidet retningslinjer for behandling av støy i arealplanleggingen. Denne veilederen går under betegnelsen T1442, og har et helt kapittel som omhandler nettopp håndtering av støy fra skytebaner. Her kan lag og foreninger som ønsker å etablere skytevirksomhet, finne nyttige råd og veiledning.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke