15. sep
Lovisenberg skole: Foreslått lagt ned.Foto: Eli J. Haugen.
 
Lovisenberg - mer enn bare en skole
Så er vi her igjen. En skole og et lokalsamfunn har for andre gang opplevd det som sikkert for mange vil karakteriseres som et mareritt. Grendeskolen foreslås nedlagt.

0
Publisert: 20.jun.2016 04:00
Oppdatert: 20.jun.2016 08:35

Lovisenberg skole er unik. Der andre bare har et asfaltområde kan Lovisenberg by på et uteareal med alt en skoleelev kan ønske seg. Kanskje nettopp derfor valgte et flertall i 2008 å pusse opp skolen i stedet for å legge den ned. To år og 30 millioner kroner senere sto den nye skolen klar, til glede for både elever, ansatte og et helt lokalsamfunn.

Det var ikke bare skolen som fikk en makeover, også Hjellum-området gjennomgikk i 2011-2015 et stedsutviklingsprosjekt hvor man ønsket å gjøre området til et enda bedre sted å bo og vokse opp, med mål om å skape engasjement, samarbeid og varige nettverk. Endelig begynner vi å se resultatene av det arbeidet som er lagt ned. Et steinkast unna skolen utvikles i disse dager «Frognerhagen», et variert boområde med mellom 140 til 170 nye boenheter for blant annet førstegangskjøpere og barnefamilier.

Hamar kommune står overfor en utfordring knyttet til den demografiske utviklingen. Andelen eldre vil vokse og er allerede større enn landsgjennomsnittet, samtidig som andelen innbyggere i aldersgruppen 25-59 år er lavere. Boligutbyggingen på Hjellum er noe kommunen sårt trenger, og som vil tiltrekke seg den aldersgruppen vi har behov for.

Jeg er overbevist om at å beholde Lovisenberg vil ha langt større positive effekter enn den økonomiske «gevinsten» man får ved å legge ned, hvis man evner å se tiltaket i en større sammenheng. Lovisenberg skole er mer enn bygget det står i, det er et samlingspunkt og møtested for elever og lokalsamfunnet som helhet. Skolen skaper en tilhørighet i nærmiljøet som tar tid å bygge, men kun et par trykk på kalkulatoren å ødelegge. I skolestrukturrapporten som nylig ble lagt fram framheves nærskolen som den viktigste sosiale institusjonen i et bærekraftig lokalsamfunn.

Hjellum har tidligere blitt omtalt som distriktets uoppdagede perle. Tar man bort «uoppdagede», er dette en benevnelse som fortsatt treffer utmerket. Snart står mellom 140-170 nye boenheter klare i umiddelbar nærhet til skole, idrett, rekreasjonsområder og kollektivtilbud hvert kvarter. Dette er vårt «Ottestad» eller «Stavsberg»-område som vi så gjerne ønsker oss, men som vi ikke får. Skal vi sette en stopper for denne utviklingen og legge ned skolen, eller skal vi tenke litt lenger enn de neste fire årene og si til oss selv at Hjellum er det området vi ønsker nyinnflyttende barnefamilier velkommen? Jeg vet hva jeg vil stemme for.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke