17. sep
 
Luft, lapskaus og folkehelse

Publisert: 01.mar.2017 21:06
Oppdatert: 01.mar.2017 22:15

I et svarinnlegg torsdag 16. februar anklager stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) meg for å komme med «vås» og «lapskaus» om luftforurensningsnivået på Hamar. «Det er ikke helt enkelt å mene hva SV mener om fakta», skriver Johnsen, før han fyrer løs mot SV og de andre «formynderne» som har fått gjennomslag for sterkere tiltak mot luftforurensning.

HER ER innlegget til Johnsen.

Johnsens hovedargument er at Norge har senka nivået for hva som regnes for høy luftforurensning. Dette for «å leke med tall og lure folk til å tro at det nå er mer luftforurensning». Her har imidlertid Johnsen glemt at det er hans egen regjering som har utarbeida det nye nasjonale beregningsverktøyet for lokal luftforurensning. En besynderlig sammensvergelse der, altså.

Det skulle da også bare mangle at kriteriene, etter press fra SV, har blitt skjerpa. Johnsen har helt rett i at luftforurensningsnivået ikke har steget i Hamar – men grensa ble satt ned fordi nyere forsking hadde vist at selv de gamle nivåene kunne være helseskadelige. Målinger viser at grensa for forsvarlig luftkvalitet i perioder overskrides i Hamar.

Årlig dør rundt 400.000 europeere en for tidlig død på grunn av luftforurensning. Blant dem som rammes særlig hardt er astmatikere og andre med luftvegssjukdommer. Miljødirektoratet har fastslått at dagens nettverk av målestasjoner ikke gir et helhetlig bilde av luftkvaliteten, og en fersk rapport tyder på at Brumunddal har et problem med den helsefarlige gassen NO2.

Ansvarlig politikk innebærer å sette helse og nærmiljø først. Da må man sette i gang tiltak som monner. Gaterenhold, som Johnsen foreslår, er ikke dokumentert som et effektivt tiltak mot forurensning. Det er derimot trafikkreduserende tiltak i tettbygde strøk, hånd i hånd med en storstilt satsing på god og rimelig kollektivtrafikk.

Lufta er tross alt for alle. Hilsen en lapskauskokende (og faktasjekkende) sosialist.

Nestleder og 4. kandidat Hedmark SV

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke