16. sep
Luftambulanse: Beste plassering er ved Mjøsbrua, mener Dag Frode Kjernlie.Foto: Christian E. Bergheim
 
Luftambulanse i Innlandet - et nyttårsønske
Bjørn Y. Hermansen hadde 27. desember et leserinnlegg med et nyttårsønske om en ny luftambulansebase på Innlandet – snarest mulig.

Publisert: 29.des.2016 14:03
Oppdatert: 29.des.2016 14:44

Han viste til at regjeringen, etter innspill fra Venstres Ketil Kjenseth, nylig har bevilget 10 millioner kroner øremerket til prosjektering av en ny luftambulansebase i Innlandet (ifølge Kjenseth «ved Mjøsbrua»). Hermansen mener vi ikke har tid å miste, ei heller liv, og han spør hva som nå skjer videre.

Bevilgningen kom nokså overraskende på oss alle. Aldri tidligere har man vært så nær en ny luftambulansebase i Innlandet, i tillegg til Dombåsbasen. Men det er mye uavklart, og mange formaliteter må på plass. Ikke minst må vi vite at det bevilges ytterligere både til bygging og drift av en ny base.

Som Hermansen skriver er luftambulansetjenesten i Norge statlig finansiert, og koordineres via et nasjonalt luftambulansekontor i Bodø (Luftambulansetjenesten ANS). De er igjen underlagt landets fire regionale helseforetak. Helse Sør-Øst har derfor en nøkkelrolle for luftambulansestrukturen i vårt område. Prehospital divisjon i Sykehuset Innlandet (SI) har et nært samarbeid både med Luftambulansetjenesten ANS og Helse Sør-Øst.

Sykehuset Innlandet har alene ikke muligheter for finansiering av en ny luftambulansebase. Det er svært ønskelig med en rask politisk avklaring om videre finansiering. Mange aktører må altså ta tak i saken.

Plasseringen av en permanent luftambulansebase bør nok sees opp imot fremtidens sykehusstruktur i Innlandet. En fremtidig sykehusstruktur er imidlertid ikke på plass før om minst 8–10 år, så som Hermansen skriver vil nok etablering av en eventuell midlertidig base bli et tema. Hvilket er mulig, på forholdsvis kort tid, men det forutsetter selvsagt både tilstrekkelig vilje og finansiering.

Både ledelsen og prehospital divisjon i Sykehuset Innlandet har ved gjentatte anledninger de siste årene hevdet at det er et stort behov for en luftambulansebase i Innlandet. Andre viktige pådrivere har vært befolkningen generelt (via leserinnlegg), kommunene (via diverse høringsinnspill), Folkebevegelsen for ett komplett akuttsykehus ved Mjøsbrua, avisredaksjoner, fagforeninger, pasientorganisasjoner, politikere og Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Også opposisjonen har vært entydig positive; sammen med 10 millioner som et sterkt og forpliktende politisk signal fra regjeringen burde forutsetningene for en baseetablering på Innlandet nå være meget gode.

Fra prehospital divisjon har vi vært tydelige på at vi mener den beste plasseringen av en slik base vil være sentralt i mjøsområdet, ved Mjøsbrua. Det er flere årsaker, faglige, geografiske og demografiske. Fra Mjøsbrua vil man nå flest mulig pasienter på kortest mulig tid, både med helikopter og med legeambulanse. Vi mener denne plasseringen er den beste både i en fremtidig modell med ett hovedsykehus ved Mjøsbrua, og i en eventuell to-sykehusmodell med ett akuttsykehus i hvert fylke.

Vi aksepterer imidlertid at det finnes andre meninger om hvor basen bør etableres, og vi har registrert mange innspill på dette, fra Gjøvik/Toten i vest til Elverum/Rena/Koppang i (nord) øst, Hamar/Stange i sør og Lillehammer i nord. Forhåpentlig vil ikke en lokaliseringsstrid føre til at muligheten for etablering av base svekkes. Dette burde være en sak som kunne samle befolkningen i Innlandet, i stedet for å splitte den. En ny luftambulansebase vil utvilsomt være et gode for hele Innlandets befolkning.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke